Wat is Web 2.0 ?

Wat is Web 2.0 nu eigenlijk?
Je hoort er tegenwoordig erg veel over, je hebt wel een idee maar om er nu zelf vlotjes over mee te kunnen praten…

Het is een vraag met vele antwoorden. Er is geen vaste definitie van Web 2.0 en zoals dat gebeurt met dit soort begrippen, het is een heel eigen leven gaan leiden.
Maar 1 ding is wel duidelijk : Web 2.0 drukt zijn stempel op de manier waarop we tegenwoordig het internet gebruiken.

Web 2.0 is een verschuiving naar een meer sociaal, interactief webverkeer, dat zelf in twee richtingen werkt. Het is een verandering in filosofie, denkwereld van internetbedrijven en webontwikkelaars, maar nog meer dan dat is Web 2.0 een verandering van de filosofie van de samenleving in zijn geheel.

Ook het internet als technologie ondergaat een verandering door Web 2.0.
In de vroegste dagen van het web gebruikten we het als een middel. Tegenwoordig gebruiken het dit niet enkel als een middel, we zijn er ook een deel van geworden.

geralt / Pixabay

Web 2.0 is een sociaal netwerk.

Het idee dat onze samenleving meer en meer deel uitmaakt van een netwerk van computers lijkt wel de inhoud van een tweederangs sciencefinction roman, maar toch is dit wat er tegenwoordig aan de hand lijkt te zijn.

Niet alleen zijn we ons gebruik van internet aan het vermeerderen (denk maar aan de mobiele telefoons die tegenwoordig beschikken over internet), we zijn ook onze relatie met internet aan het veranderen.

Dit brengt ons naar een sociaal network, waar we niet alleen gewoon de informatie lezen die de computer op ons bord dumpt, maar waar we zelf ook andere mensen willen bereiken om hun mening over bepaalde zaken te horen.

We doen dit onder de vorm van sociale media zoals YouTube en MySpace, sociale netwerken zoals Facebook, sociale nieuwssites zoals elke zichzelf respecterende krant er inmiddels eentje heeft en wikis (Wikipedia).
Het gezamelijke thema van dit soort websites is de interactie tussen de verschillende deelnemers. Op blogs posten we commentaar, op Facebook maken we vrienden, op nieuwssites stemmen we op artikels. En op de wikis delen we informatie.

Web 2.0 is interactief internet.

De eigenschap van Web 2.0 om mensen bij elkaar te brengen zou natuurlijk niet mogelijk zijn zonder de ondersteunende technologie. Om die grote hoeveelheid kennis en informatie samen te brengen, moeten websites gemakkelijk in gebruik zijn. Het mag de interactie en de uitwisseling niet in de weg staan.

Dus, om dat sociale en interactieve netwerk mogelijk te maken, moet er ook de aangepaste technologie bestaan. De oplossing hiervoor is Web 2.0 AJAX (Asynchronous Javascript  And XML), dat websites toelaat om achter de schermen met de browser te praten, zonder menselijke tussenkomst. Dit wil zeggen dat je als gebruiker niet op de pagina moet klikken om iets te laten gebeuren.

De websites kunnen door deze technologie ook beter “antwoorden” (reageren) op interacties van de gebruiker. Dit laat de websites tegelijk toe om de gezamelijke kracht van de gebruikers te bundelen. De ontwikkelaars moeten er echter wel steeds voor zorgen dat het ontwerp van de sites zo eenvoudig mogelijk blijft, want hoe ingewikkelder in gebruik, hoe minder bezoekers.

Het lijkt allemaal wel simpel als we van deze sites gebruik maken, maar dit is allemaal nog maar slechts mogelijk sinds een paar jaren.

Web 2.0 , andere concepten

Andere concepten en technologieën die met Web 2.0 verband houden zijn weblogs, podcasts, wiki’s, RSS-feeds, webvideos, …

Web 2.0, voorbeelden

Tekstverwerken/documenten delen online: http://www.writely.com/

Foto’s en plaatjes delen: http://www.flickr.com/

Online To-Do-lijsten: http://voo2do.com

Nieuwsbronnen (RSS-feeds) samen delen:www.bloglines.com

Informatie op weblogs samen delen: www.technorati.com

 

Tot slot…..nog een filmpje

By Ingrid V.

Creatieve 1000-poot en freelance trainer met interesses als GTD, productiviteit, persoonlijke ontwikkeling, management, blogging, technologie,

1 comment

  1. 532533 797767Following study a handful of the content in your internet website now, and that i genuinely such as your method of blogging. I bookmarked it to my bookmark internet site list and are checking back soon. Pls appear into my web site as nicely and tell me what you believe. 242597

Leave a comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.