RSS voor dummies

Nemo / Pixabay

Wat is RSS ?

Als je verslaafd bent aan informatie en steeds op de hoogte wil gehouden worden van alle updates op bepaalde sites en blogs, dan is RSS perfect voor jou.

RSS is  is een technisch hulpmiddel waarmee je je op de laatste posts van een website kunt abonneren. RSS leest de laatste berichten van verschillende websites en stuurt deze door naar je computer. Als er dus op je favoriete blog een nieuwe post verschijnt, wordt jij daarvan op de hoogte gebracht.

RSS wordt veel toegepast bij websites die frequent worden bijgewerkt, nieuwssites, community sites en weblogs.

RSS is bijzonder handig om snel het laatste nieuws te volgen. In plaats van 20 verschillende websites te raadplegen (bv. Sportberichten, een paar favoriete blogs, kranten, een lekkere roddelsite, politieke debatten, …) en ze na te lezen één voor één na te lezen, ga je gewoon naar 1 scherm dat je krijgt via de RSS-lezer. Alle nieuwe berichten worden je direct getoond

Het is niet helemaal duidelijk waar de afkorting RSS voor staat. Er zijn verschillende versies van …zie maar

 • Really Simple Syndication
 • Rich Site Summary (RSS 0.91)
 • RDF Site Summary (RSS 0.9 and 1.0)
 • Real-time Simple Syndication (RSS 2.0)

Hoe lees je het ?

Om RSS-bestanden te lezen is aparte software nodig. RSS-lezers zijn er in vele soorten en smaken, betaald en niet betaald, voor Linux, Macintosh en Windows. Met sommigen kunnen louter RSS-feeds gelezen worden, met anderen kan ook geblogd worden en kunnen Usenet-groepen gebruikt worden.  

Hoe weet ik of een site een RSS-feed heeft?

RSS feeds zijn over het algemeen te herkennen aan de aanwezigheid van een rechthoekig, oranje blokje met daarin de witte letters XML ( ) of een blauw blokje met de tekst RDF ( ). Andere mogelijkheden zijn louter tekstuele verwijzingen in bewoordingen als RSS, RDF en XML, al dan niet in combinatie met de term ‘syndicatie’. Deze tekst of afbeelding is met een hyperlink verbonden met de RSS-feed. Het internetadres van de RSS-feed kan simpelweg gekopieerd worden door op de rechter muisknop te klikken, gevolgd door het commando ‘Kopieren’. De link moet vervolgens in de RSS-lezers ‘geplakt’ worden.

Waarvoor kan je het allemaal gebruiken ?

1.       Nieuws. Je krijgt het allemaal vers van de pers, of het nu gaat over je favoriete sporter of je buitenlandse politiek, …als er een site over bestaat, dan kan je het volgen.
2.       Interesses. Of je nu een wielertoerist bent, een hondenliefhebber, een enthousiaste haakster, alle conversaties op je favoriete sites, worden direct naar je scherm geleid.
3.       De blogs van je vrienden volgen. Met RSS kan je in 1 klik  (of toch bijna J ) alles volgen wat je vrienden en familie de wereld insturen.
4.       Nog meer voorbeelden ?  Probeer het zelf maar eens, er zijn gewoon weg te veel mogelijkheden om op te noemen.

 Hoe werkt RSS?

1.       Achter de schermen: RSS headlines zijn eigenlijk eenvoudige text bestanden die de webmaster doorgeeft aan een speciale feed server. Deze RSS feed server stuurt dan de text door naar de schermen van de abonnees. Het duurt ongeveer 30 seconden tot 30 minuten voor de abonnees de updates zien.
2.       Om te beginnen : je kiest een RSS reader. De meeste RSS readers zijn gratis en gemakkelijk in gebruik.

Een paar voorbeelden:

 • Awasu (Windows; gratis)
 • AmphetaDesk (Linux, Mac, Windows; gratis)
 • Bloglines (webgebaseerd, gratis)
 • Bottomfeeder (Linux, Mac, Unix, Windows; gratis)
 • Google Reader (webgebaseerd; gratis)
 • NetNewsWire (Mac; tijdelijk gratis)
 • NewzCrawler (Windows; betaald)
 • Feed Demon (Windows; betaald)
 • Raggle (Linux, Unix; gratis, via terminal)
 • RSSReader.nl (Windows; gratis)
 • Snownews (Linux, Unix; gratis, via terminal)

3.     Setup van je scherm: je haalt de RSS feeds in je reader.
4.    
En lezen meer!  Je gaat eenvoudig naar je RSS lees pagina of je start de RSS software, en dank an je alle nieuwe berichten beginnen te lezen

 Dus…

Berichten  lezen via een RSS-lezer bespaart je veel surf- en zoektijd. De programma’s zijn bedoeld voor internetters die snel en gericht op de hoogte willen komen van het actuele aanbod in hun interessegebied op internet.

By Ingrid V.

Creatieve 1000-poot en freelance trainer met interesses als GTD, productiviteit, persoonlijke ontwikkeling, management, blogging, technologie,

2 comments

Leave a comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.