Zo zeg je nee

Als we “Nee!” horen, dan associeren we dat meestal met een negatieve uitspraak maar – afhankelijk van het type “Nee” –  kan het soms een erg positieve uitspraak zijn.

In dit artikel krijg je een overzicht van een aantal eenvoudige manieren om “Nee” te zeggen en zo weer vat te krijgen op je tijd en bepaalde aspecten van je leven.

Waarom je Nee moet zeggen

Er zijn maar 24 uur in een dag.

Als je “Nee” leert zeggen tegen onproductieve en tijdverspillende zaken, dan win je dus extra tijd.

Zeg “Nee” tegen nieuwe verplichtingen die ervoor zorgen dat je geen tijd meer kan besteden aan je huidige projecten. Met deze extra tijd kan je de kwaliteit van je huidige projecten verbeteren.

Nee zeggen tegen bepaalde projecten kan soms wat druk van de ketel halen.
Het geeft je wat extra tijd om met minder haast en stress je andere taken af  te werken.

Als je “Nee” zegt, dan respecter je jezelf en je tijd.
Je kan taken die niet nodig zijn en waarvan je niet houdt, links laten liggen. Zo krijg je vanzelf wat tijd om bezig te zijn met je persoonlijke plannen en uitdagingen.

Eenvoudige manieren om Nee te zeggen

1. Zeg het met een lach

Het is veel gemakkelijk om “Nee” te zeggen als je dit met een gemeende lach doet. Laat je serieuze gezicht achterwege? Op deze manier zal het voor de persoon tegen wie je Nee zegt, veel gemakkelijker zijn om je weigering te aanvaarden.

2. Kom zelf met een alternatief

Soms is het moeilijk om te weigeren. Je kan nu eenmaal niet altijd onder bepaalde dingen uit komen. Als je je echt niet 100% kan engareren en je kan tovh niet “Nee” zeggen, kom dan zelf met een alternatief over de brug.  Op deze manier laat je zien dat je toch nog wil helpen, maar dan niet op de manier waarop men eerst voorstelde.

3. Geef een korte verklaring

Als je iets moet weigeren, verklaar dan je redenen. Als je enkel kort “Nee” zegt, is het voor de andere persoon moeilijker om te begrijpen en zal hij waarschijnlijk emotioneler reageren. Leg kort uit waarom je “Nee” zegt.

4. Lieg niet als je iets weigert

Als je iets weigert, vertel dan geen leugens. Laat je excuses geen leugens zijn. De andere persoon kan je lichaamstaal lezen en hij weet waarschijnlijk wel dat je liegt

 Dus…

Het is niet altijd prettig om “Nee” te zeggen.
Er is moed voor nodig.
Maar toch kan” Nee” zeggen je veel tijd en moeite besparen.

By Ingrid V.

Creatieve 1000-poot en freelance trainer met interesses als GTD, productiviteit, persoonlijke ontwikkeling, management, blogging, technologie,

1 comment

  1. 697225 273866Aw, it was a actually very good post. In concept I ought to put in writing related to this moreover – spending time and actual effort to manufacture a superb article but exactly what do I say I procrastinate alot and no means locate a way to go carried out. 897401

Leave a comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.