Succes in alles wat je doet : 7 onmisbare persoonlijkheidseigenschappen

Stap eens een boekenwinkel binnen en tel het aantal zelfhulp boeken eens. Wereldwijd worden er miljoenen van deze boeken verkocht. Blijkbaar willen mensen erg graag weten hoe ze succesvol kunnen zijn in hun dagelijks leven en in hun werk.

Zeker als je succes wil zien als “overvloed op alle gebied” – niet alleen op het vlak van geld – dan is dit zeker een manier waarop mensen succesvol willen zijn.

Als je deze  verschillende boeken leest, dan k an je na een tijdje besluiten dat je dezelfde thema’s op verschillende manieren gepresenteerd ziet.
Toch is er  één duidelijke lijn te ontdekken: al deze boeken hebben het over bepaalde persoonlijkheidseigenschappen.

Hieronder volgt een opsomming van enkele van deze eigenschappen die echt nodig zijn, wil je succesvol zijn (of worden)

 

Succesvolle mensen zijn….

Optimistisch.
Personen die succesvol zijn, zijn eerder optimistisch. Ze praten meer over oplossingen dan over problemen; zowel in hun persoonlijk als in hun zakelijk leven.
Ze blijven ook niet stil staan bij mislukkingen, maar ze focussen op kansen die zich kunnen voordoen.

Gepassioneerd.
Succesvolle mensen kijken uit naar de dingen die ze gaan doen. Natuurlijk genieten ze ook van hun weekends met familie en vrienden maar als er weer een nieuwe maandagochtend aankomt, schrikt hen dat niet af. Als er al iets is dat ze niet graag doen, dan zullen ze dat niet lang blijven doen. Ze zoeken naar een alternatief dat hen opnieuw inspireert.

Volhardend.
Degenen die echt succesvol zijn, zijn dit geworden omdat ze volhouden en doorzettingsvermogen hebben. Ze geven nooit op, ook niet als het moeilijker gaat. Ze gaan om met alle uitdagingen en leren ervan.
En omdat ze gepassioneerd zijn, is hun volharding geen obstakel maar een uitdaging.

Flexibel.
Succesvolle mensen zijn niet star. Indien nodig veranderen ze vlotjes van koers. Hoewel succesvolle mensen altijd plannen, weten ze dat er zich onverwachte dingen kunnen voordoen.  Als dit dan gebeurt, zijn ze in staat om elke verandering te zien als een nieuwe kans. Ze blijven niet hangen in het verleden; ze staan open voor vooruitgang en het continu verbeteren van zichzelf.

Slim en ontwikkeld.
Dit is nu wel geen echte persoonlijkheids eigenschap en het heeft ook niets te maken met onderwijs en schooling. Sommige succesvolle zakenmannen hebben zelfs hun middelbare school niet afgemaakt! Wat alle succesvolle mensen wel gemeen hebben is dat ze gedurende hun hele leven blijven bijleren en zichzelf verbeteren.

Gefocused.
Mensen die succes kennen in hun persoonlijk leven en hun werk, zijn dit omdat ze gefocused zijn op succes. Maar belangrijker is dat ze gefocused zijn op lange-termijn succes. Succes op korte termijn is uiteraard ook belangrijk omdat dit bijdraagt tot succes op lange termijn.

Altruistisch.
Soms hoor je wel verhalen over afgunst en strijd in de zakenwereld maar de echt succesvolle mensen zijn altijd onbaatzuchtig en erg filantropisch. Dit wil niet zeggen dat ze allemaal softies zijn, maar ze zijn echt begaan met mensen (bv. hun personeel, hun familie, hun teamgenoten, …).
Echt succesvolle mensen ( en dit slaat niet alleen op rijke mensen, mensen met veel geld) houden zich ook bezig met helpen en geven aan anderen.

Hoeveel van deze 7 eigenschappen heb jij ?
Welke eigenschappen mis je en wat kan je eraan doen ?
Zijn er nog andere eigenschappen die bijdragen tot een succesvol leven ?

Graag hoor ik je commentaar hier op deze site.
Bedankt!

By Ingrid V.

Creatieve 1000-poot en freelance trainer met interesses als GTD, productiviteit, persoonlijke ontwikkeling, management, blogging, technologie,

501 comments

Leave a comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.