De fantasierijke en vindingrijke geest : sociale creativiteit – deel 2

Dit artikel gaat over onze fantasierijke en vindingrijke geest en vandaag gaan we dieper in op het sociale aspect van creativiteit. Als je het eerste deel van deze reeks miste, kan je het hier lezen :

De fantasierijke en vindingrijke geest : mentale creativiteit – deel 1

PublicDomainPictures / Pixabay

Kringloop van creativiteit

Creativiteit is een proces, het is geen alleenstaande gebeurtenis.
In onze gedachten en daden zijn er cyclussen van creativiteit. Op sommige dagen lijkt het of onze creativiteit niet te stuiten is, op andere dagen lijkt onze bron van ideeën opgedroogd.

Deze cyclussen bestaan in onze eigen mentale creativiteit, maar als je het aspect creativiteit opentrekt naar een groter sociaal aspect, dan zie je hier ook cyclussen van ups en downs terugkeren. Cyclussen waar creativiteit evident is, waar creativiteit wordt aangemoedigd (of juist niet). Er zijn genoeg sociale pistes waar je dit tegenkomt

 • Bij vriendschappen en relaties
 • Bij organisatie en verenigingen
 • Bij werk-gerelateerde omgevingen

Zelfs grotere sectoren zoals geografische regios, industrieën of gemeenschappen ervaren hoogtes en laagtes in creativiteit. Als deze schommelingen gebeuren omdat de creatieve invloed (De sociale impact speelt hier een belangrijke rol) enerzijds inspirerend of onderdrukkend werkt. De sociale impact heeft een belangrijk escalerend effect.

Elk individueel idee stimuleert anderen en is een inspiratiebron. Dit is het positief versterkend effect.

Gebeurtenissen in een sociale omgeving die creativiteit onderdrukken, hebben dan weer een negatief versterkend effect. Ze vertragen de verhoudingen en contacten voor creativiteit  en soms verdwijnen deze sociale contacten gewoonweg.

Manieren om sociale creativiteit te stimuleren

Er zijn een aantal manieren om bij te dragen aan sociale creeativiteit. Hieronder vind je een paar manieren waarvan ik denk dat ze een grote impact hebben.

1. Weglaten van kritiek en klagen

Kritiek hebben en klagen zijn 1 van de snelste manieren om creativiteit te onderdrukken. Kritiek heeft een enorme sociale impact.

Kritiek kan iemand emotioneel zo snel stil krijgen, dat hij alleen nog maar aan “vluchten en ontsnappen” kan denken. Kritiek kan onze gedachten en ideeën verlammen tenzij we ermee leren omgaan. We kunnen op een bewuste manier met kritiek leren omgaan.

Ook klagen beknodt onze creativiteit omdat het een negatief gedachten proces in gang zet. Wie klaagt, verliest een positieve manier van denken. Het is nefast voor creatief denken.

2.Brainstorming

In het vorige artikel schreef ik over het mentale aspect van brainstormen. Je kan dit ook betrekken op het sociale aspect van creativiteit.

Brainstormen in een groep stimuleert de verbeelding en de fantasie van de hele groep. Het zorgt ervoor dat ideeën en gedachten snel ontluiken en zich snel tussen iedereen uit de groep kunnen verspreiden.

Brainstormen kan in een gesloten groep gebeuren maar het kan ook naar buiten gebracht worden: sociale media en mond-tot-mond communicatie zorgen ervoor dat ideeën razendsnel bij veel mensen terecht komen. Deze vorm van sociale brainstorming kom je erg veel tegen op Twitter.

3.Stel vragen

Vragen stellen komt voort uit nieuwsgierigheid en nieuwsgierigheid is een enorme stimulans voor creativiteit.
Daarom is het stellen van vragen een krachtig middel om bij te dragen tot meer creativiteit. Iedereen die vragen stelt, kan hiervan leren en dit draagt sowieso bij tot een beter inzicht.
Vragen naar het hoe, wat en waarom zorgen ervoor dat meer stukjes van de puzzel op zijn plaats vallen. Dit zorgt er dan weer voor dat onze geest meer heeft om over na te denken en op deze manier voorbij de logica kan denken. Dit legt mogelijkheden bloot om buiten de plat getreden paadjes te denken.

Vragen stellen hoort bij een gezond leerproces en het triggert onze geest om op verkenning te gaan en om vanalles te ontdekken.

4. Vermijd perfectionisme

De laatste manier die ik wil voorstellen om bij te dragen aan sociale creativiteit is door perfectionisme te vermijden.
Perfectionisme vertraagt elk creativitief proces en het verstikt elk origineel idee. Wie originele ideeën heeft, heeft ruimte nodig om op verkenning te gaan, om vrij te kunnen denken. Wie perfectionistisch denkt onderdrukt creativiteit en ongebondenheid.

Wat zijn jouw ideeën over verbeelding en creativiteit en hoe pas jij ze toe in je dagelijks leven ?
Ik ben erg benieuwd naar je mening.

Alvast bedankt.

By Ingrid V.

Creatieve 1000-poot en freelance trainer met interesses als GTD, productiviteit, persoonlijke ontwikkeling, management, blogging, technologie,

301 comments

 1. I don’t know if it’s just me or if perhaps everyone
  else encountering problems with your blog. It looks like some of
  the text in your content are running off the screen. Can someone
  else please comment and let me know if this is happening to them too?
  This may be a problem with my internet browser because I’ve had this happen before.
  Appreciate it

  Also visit my blog :: Ramon

Leave a comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.