5 destructieve gewoontes waar je je niet bewust van bent

Organisatie, productiviteit en eenvoud in je leven kan je allemaal herleiden tot eenvoudige stappen en acties. De ene actie versterkt de volgende en heeft invloed op alle aspecten : als je je productiviteit verhoogt, bereik je ook een bepaald niveau van organisatie en eenvoud.

Misschien ben je erg bewust bezig met het vergroten van de productiviteit in je leven en heb je toch het gevoel dat het niet allemaal werkt zoals het zou kunnen. Dat je leven en je werk, ondanks al je inspanningen, toch nog chaotisch verloopt.
Hieronder een lijstje met 5 destructieve gewoontes die het hele proces van organisatie en productiviteit in je leven erg kunnen laten ontsporen. Als je je bewust wordt van deze gewoontes, kan je ze bewust uit je leven bannen.

flyupmike / Pixabay

Dingen niet op de juiste plaats leggen

Een cliché, maar o zo waar.

Een van de belangrijkste redenen waarom we tijd verliezen is omdat we moeten zoeken naar onze spullen. Als je elke dag 1 minuut moet zoeken naar je sleutels, dan verspil je 6 uur per jaar (!) . Vermenigvuldig dit met alle andere zaken die je regelmatig kwijt bent : zonnebril, portefeuille, gsm, documenten op je computer, een boek in je bibliotheek, een map met werkdocumenten, brieven, …

Je verspilt er niet alleen veel tijd mee, maar het heeft ook een effect op je perspectief en instelling.
Stel je een dag voor, waarbij je ’s morgens vertrekt met alles op de juiste plaats, je boekentas netjes geordend en alles bij de hand.
Stel je nu een dag voor waarbij je eerst nog alles moet gaan zoeken, voor je kan vertrekken.
Op welke manier wil jij je dag starten ?

Het op de juiste plaats leggen van je spullen als je klaar bent, is een gewoonte die niet moeilijk is om vol te houden. Het bespaart je uren tijd en hopen frustratie.

Uitstellen

Uitstellen is iets wat we allemaal wel eens doen. Er zijn redenen genoeg.
Maar uiteindelijk heeft het allemaal hetzelfde gevolg : ons werk is niet op tijd klaar en dit heeft een negatieve invloed op onze stemming.

Wil je meer lezen over uitstellen ? Ik heb er een serie over geschreven.

Uitstellen – deel 1 : Wat is procrastinatie en wat zijn de effecten ?

Uitstellen – deel 2 : Enkele feiten

Uitstellen – deel 3 : 11 oorzaken en oplossingen ?

Uitstellen – deel 4 : Maak er een einde aan

Niets opschrijven

We kunnen niet alles onthouden van wat er in ons leven gaande is. Het is heel normaal dat er af en toe iets uit ons geheugen verdwijnt.

Voor degene die echt een slecht geheugen hebben is het niet opschrijven van dingen hetzelfde als het negeren van deze dingen.

Het vergt veel geestelijke enrgie om al de details van je leven te onthouden. Als je leert om alles op te schrijven, zet je je zelf onder heel wat minder druk, dan nodig is. Wie alles opschrijft, ervaart een gevoel van vrijheid. Je voelt je zekerder omdat alles op papier staat en je kan je daarom beter focussen op wat echt telt.

Over-analyseren

We leven in een verstandelijke en beredeneerde wereld. Onze voorouders waren afhankelijk van hun lichaam om te overleven, maar in onze moderne tijd zijn we afhankelijk van onze hersenen en ons denken. Het gevolg hiervan is dat wij nadenken. Over alles.

Door heel te tijd na de denken over alles in ons dagelijk leven, beginnnen onze hersenen te analyseren. En dan gaat het dikwijls fout als we te veel beginnen na te denken.
Te veel denken en over-analyesren leidt tot besluiteloosheid en verlamming. We ondernemen totaal geen actie meer.

Een goede manier om deze destructieve gewoonte af te leren is om je zelf het volgende af te vragen:

  • Wat zijn de gevolgen van mijn beslissing op lange termijn?
  • Kan ik het later nog ongedaan maken ?
  • Is het echt van belang op lange termijn ?

Als het allemaal niet meer zo belangrijk is binnen een maand of een jaar, verspil je tijd dan niet om na te denken over perfecte optie of mogelijkheid.

Geen evenwicht in je leven

Alhoewel dit erg belangrijk is, is “work-life balance” is niet het enige waar men tegenwoordig mee worstelt.
Balans wil ook zeggen dat je alles met mate doet.
Of het nu gaat over socializing, lezen, surfen op het internet, eten, sporten of andere activiteiten, … als het je niet-professionele leven begint te domineren, dan zal de kwaliteit van je leven er onder leiden.

Op grotere schaal is dit ook waar voor je werk en je leven. Als je werkuren gedurende lange tijd de overige tijd van je leven domineren, zal je uiteindelijke een ontevreden leven hebben, hoeveel je ook van je werk mag houden.

Probeer bewust een inspanning te doen om variatie in je leven te brengen.

Destructieve gewoontes kunnen soms kleine dingen zijn die onbewust je leven moeilijker maken. Ik heb hierboven een lijstje gemaakt van 5 gewoontes maar er zijn er zeker nog andere.

Heb jij een gewoonte waarvan je vindt dat ze een negateve invloed heeft op je dagelijks leven ?
Je mag ze delen met de andere lezers door commentaar achter te laten.

Bedankt!

By Ingrid V.

Creatieve 1000-poot en freelance trainer met interesses als GTD, productiviteit, persoonlijke ontwikkeling, management, blogging, technologie,

4 comments

Leave a comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.