10 tips om zelfzeker voor een publiek te spreken

Sommige mensen hebben een hemelse schrik om voor een groep te spreken. Ze voelen zich erg onzeker en hun stress niveau schiet de hoogte in.
De volgende stappen helpen je om het gemakkelijker aan te pakken, zelfs als je het niet graag doet.

allanfernancato / Pixabay

1. Ken je onderwerp
Het is altijd confortabeler om te spreken over iets dat je kent. Het is bijvoorbeeld gemakkelijker te spreken over voetbal, als je zelf al gevoetbald hebt, dan te spreken over volleybal, dat je enkel nog maar een paar keer hebt zien spelen.

2. Onderzoek je onderwerp
Ook al ken je het onderwerp, neem toch even de tijd om alles op te frissen. Vooraleer te spreken voor de sales-managers van je bedrijf over een product, neem even de tijd om de specificaties van dat product te bekijken, zodat alles vers in je hoofd zit.

 

3. Onderzoek je publiek
Je wil de aandacht van je publiek vangen en vasthouden. Dit lukt beter als je bepaalde dingen over je publiek weet. Waar liggen hun interesses? Welke vragen zouden ze kunnen stellen ? Hoe technisch is je publiek? Probeer zo veel mogelijk te weten te komen en maak je speech op maat van je publiek.

4. Schrijf je toespraak neer
Afhankelijk van je speech, kan je ofwel je hele toespraak opschrijven, ofwel volstaat het om enkele belangrijke punten op te sommen. Herlees wat je hebt opgeschreven en zorg ervoor dat er een logische structuur in zit. Herschrijf het desnoods.

5. Oefen
Oefen je toespraak luidop voor jezelf en, als het kan, ook voor een paar andere mensen. Doe het luidop omdat de woorden in je hoofd altijd juist klinken, maar eens je ze uitspreekt merk ja dat er problemen opduiken. Gebruik dan andere woorden of zinnen en doe het opnieuw todat het gemakkelijk voelt.

6. Ontspan. Je bent er klaar voor
Je hebt deze speech voorbereid dus is er geen enkele reden om je zorgen te maken. Je kent het materiaal en je kent je publiek. Begin er gewoon aan en lever een vlotte en geoefende toepsraak af.

7. Doe iets met je handen
Met je handen zwaaien leidt een publiek af. Vind een bezigheid voor je handen. Als er een tafeltje voor je staat, kan je je handen daarop kwijt. Eén hand in je zak kan nog net, maar twee handen in je broekzakken ziet er echt onbeleefd uit. Hou papieren rustig in je hand, maar zwaai er niet mee rond.

8. Lach
Een lach op je gezicht zorgt ervoor dat je publiek positiever naar je kijkt. Je wordt er zelf ook rustiger van. Natuurlijk, als je vertelt over de slechte cijfers van het laatste kwartaal, sta je niet te glimlachen, maar in de meeste gevallen helpt het wel.

9. Gebruik gepaste humor
Als je een mop gebruikt om je speech mee te beginnen, zorgt er dan voor dat het een goede is. Het moet grappig zijn, zonder iemand te beledigen. Het helpt ook altijd als het grapje tegen het onderwerp van de speech aanleunt.

10. Gebruik je enthousiasme
Je bent aan het speechen over een onderwerp dat je kent. Je bent voorbereid. Je bent ontspannen. Gebruik de speech als een manier om je enthousiasme te delen met het publiek en het zal een geslaagde speech zijn.

Moet jij dikwijls spreken voor een publiek ? Heb jij goede tips ?

By Ingrid V.

Creatieve 1000-poot en freelance trainer met interesses als GTD, productiviteit, persoonlijke ontwikkeling, management, blogging, technologie,

55 comments

Leave a comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.