Tips om je voicemail op de juiste manier te gebruiken

PublicDomainPictures / Pixabay

Soms zijn we druk en geconcentreerd bezig zijn en willen we niet gestoord worden. Dan nemen we de telefoon niet op en vertrouwen op ons antwoordapparaat.

Het is altijd gemakkelijk als de beller een bericht achterlaat maar helaas is dat niet dikwijls het geval. Als de ingesproken boodschap niet to the point is (of als er helemaal geen bericht is ingesproken), is dit een bron van ergernis en tijdverspilling.

Door zelf een duidelijke boodschap op je antwoordapparaat in te spreken, kan je sommige frustraties al voorkomen.

Probeer dit eens

Gebruik een specifieke begroeting. Stel deze 4 belangrijke vragen aan degene die jou opbelt. Verwerk ze in je boodschap op je antwoordapparaat.

  1. De naam van de beller.  Raar maar waar, mensen  vergeten dikwijls hun naam achter te laten.
  2. Het telefoonnummer waarop je de beller kan bereiken.
  3. Wanneer mag je terugbellen ?  Ook iets wat dikwijls vergeten wordt. Je belt dan zelf terug en dan merk je dat de persoon die je nodig hebt afwezig is. Zo gaan er soms een paar telefoontjes over en weer, voor je elkaar uiteindelijk gesproken hebt.
  4. Vraag ook om kort te vermelden waarover het gaat.

Je voicemail kan bijvoorbeeld zo klinken : Ik ben momenteel niet bereikbaar maar ik zal u later zeker terug bellen. Spreek uw naam, uw telefoonnummer en ook het tijdstip waarop ik u kan terug bellen even in. Vertel ook even kort waarom u belt en ik bel u zo spoedig mogelijk terug. Bedankt voor bericht en tot later!”

Wat is het voordeel van deze details ?

Als de beller te weinig of geen informatie achterlaat, is het ook moeilijk om te bepalen hoe dringend de gemiste telefoon was. Dan heb je zelf 2 opties :

  1. Je belt niet terug met het risico van een belangrijk telefoontje te missen.
  2. Je belt wel terug met het risico van kostbare tijd te verspillen omdat het telefoontje eigenlijk onbelangrijk was.

Doe het ook zelf als je een boodschap moet inspreken

Het zal je zelf ook al wel overkomen zijn dat je iemand belt en dat je het antwoordapparaat hoort. Laat dan zelf ook een boodschap achter en gebruik hiervoor de bovenstaande antwoorden. Spreek duidelijk je naam in en laat weten op welk nummer men je kan terug bellen en wanneer. Vermeld ook kort waarvoor je belde. Het inspreken van dit soort boodschappen bespaart beide partijen een hoop frustratie.

By Ingrid V.

Creatieve 1000-poot en freelance trainer met interesses als GTD, productiviteit, persoonlijke ontwikkeling, management, blogging, technologie,

Leave a comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.