10 fantastische tools om meer uit Wikipedia te halen

Wikipedia bevat een zee aan informatie. Alhoewel je niet 100 % zeker kunt zijn van de gegevens en het toch veiliger is om andere bronnen te raadplegen, kan je toch niet ontkennen dat er veel bruikbare informatie te vinden is op Wikipedia.

Het is niet altijd gemakkelijk om je weg te vinden in deze data. Als je de gebruikelijke manier om door Wikipedia te struinen links laat liggen, kan je meer informatie vinden in minder tijd.

De volgende  10 manieren helpen je om Wikipedia te gebruiken zoals nooit tevoren. Ik weet zeker dat er een paar bij zijn, die je zal gebruiken.

 

Nemo / Pixabay

Navify
Navify is een uitstekende web service die een heleboel extra informatie geeft bij het artikel dat je raadpleegt, zoals afbeeldingen, videofilmpjes en andere artikelen.
Dus als je op Navify.com zoekt naar bijvoorbeeld Barack Obama, krijg je het Wikipedia artikel over hem, YouTube viedeos met zijn speeches, zijn foto’s, …alles op 1 pagina.
http://www.navify.com/

Powerset
Powerset is een Wikipedia zoek machine die veel betere resultaten geeft dan de ingebouwde zoekfunctie van Wikipedia. Het vindt trefwoorden die verwant zijn aan je zoekterm en het toont ook verscheidene artikels en categoriën die betrekking hebben op je vraag.
http://www.powerset.com/

AgainButSlower
AgainButSlower is een vernieuwende tool die Wikipedia artikels aanpast zodat ze simpeler en gemakkelijker te begrijpen worden.
Dus als je meer informatie wil vinden over “Quantum fysica” en het artikel in Wikipedia ziet er erg moeilijk uit, dan kan AgainButSlower je helpen. Probeer het maar eens
http://againbutslower.com/

VisWiki
VisWiki ( het vroegere Visual Wikipedia) is een ongelooflijke tool die je zoektocht naar andere dimensies brengt. Het breidt je zoekvraag niet alleen ongelooflijk uit, het produceert ook nog eens een interactieve kaart die je de verbinding tussen de artikels en termen laat zien.
http://www.viswiki.com/en
http://www.viswiki.com/nl

Lexisum
Heb je een snelle en ordelijke afdruk nodig van een Wikipedia artikel ? Lexicum kan je hiermee helpen. Het toont print-vriendelijke Wikipedia samenvattingen die heel gemakkelijk kunnen worden aangepast, afhankelijk van je printer settings.
http://www.lexisum.com/

PediaPhon
Een andere vernieuwende en handige site. PediaPhon zet Wikipedia Artikels om naar mp3 formaat. Dus als je de volgende keer tijdens het joggen zo graag naa Wikipedia wil luisteren, dan weet je wat te doen.
http://pediaphon.fernuni-hagen.de/~bischoff/radiopedia/index_en.html

Snapask
Snapask biedt Wikipedia artikels aan voor je gsm. Stuur gewoon een maitje naar ask@snapask.com met het onderwerp in de subject regel en je krijgt de informatie binnen 30 seconden.


Similpedia

Similpedia   zorgt voor een nieuwe manier om Wikipedia te doorzoeken. In plaats van zoektermen in te typen, wordt je gevraagd om een url of een stuk tekst van ten minste 100 woorden in te typen. Nadien toont deze applicatie je de Wikipedia artikels die verwant zijn aan deze tekst.
http://similpedia.org/

Wikirank
Wil je graag weten welke artikels op Wikipedia het meest gelezen worden of welke de populairste zijn de laatste 30 dagen. Wikirank toont het.
http://wikirank.com/en

DeletionPedia
Als Wikipedia je honger naar kennis niet kan stillen, kan je misschien eens kijken in DeletionPedia, een archief met verwijderde Wikipedia artikels.
http://deletionpedia.dbatley.com/w/index.php?title=Main_Page

 

Ik hoop dat je iets hebt aan deze tools en sites. Als je er eventueel nog andere kent, laat het dan gerust weten.

By Ingrid V.

Creatieve 1000-poot en freelance trainer met interesses als GTD, productiviteit, persoonlijke ontwikkeling, management, blogging, technologie,

1 comment

  1. Esta combinación de colores es preciosa, bu1Ã1,&#o9e;qun© es lo que tu haces que no sea increiblemente bonito?, a todo le das un toque tan especial, que es una gozada ver tus trabajos. Enhorabuena. Saludos desde Tenerife

Leave a comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.