5 Tips om effectief te delegeren.

[private_zilver]
[private_platinum]
Het is niet omdat je manager of coördinator bent, dat je ook alles kunt. Om positieve resultaten te behalen, moet je ook in staat zijn je werk en projecten kunnen dorschuiven naar anderen.
Als je op een gezonde manier delegeert, dan laat je je medewerkers zien dat je vertrouwen in hen hebt om het werk tot een goed einde te brengen.

Hieronder een aantal tips die je misschien kan gebruiken.

Omschrijf de taak en het resultaat, niet het proces. De manier waarop jij iets aanpakt, is misschien een andere dan een college zou doen. Jij handelt volgens een gewoonte die jij ooit geleerd hebt.
Als je een taak naar iemand doorschuift, beschrijf dan het gewenste resultaat. Laat de andere persoon zelf zijn manier zoeken om dit resultaat te behalen. Misschien kan je zelf nog iets van hem leren.

Geef anderen genoeg gezag om de taak af te werken. Als de persoon die het werk krijgt bij elke stap toestemming moet komen vragen, dan had je het beter zelf gedaan. Geef je collega de vrijheid en de middelen om tot een resultaat te komen.

Volg het proces op, maar geef de mensen hun eigen authoriteit.. Doe niet aan micro-management (Zie ook de vorige stap.)

Zorg dat je zelf beschikbaar blijft voor ondersteuning en feedback. Het is niet omdat je niet aan micro-management mag doen, dat je ook volledig van het toneel moet verdwijnen. Zorg ervoor dat je mensen weten dat je ten allen tijde beschikbaar bent om ondersteuning te bieden.

Beloon zowel de inspanningen als de resultaten. Als iemand voor de eerste keer iets doet, kan het gebeuren dat niet alles correct gegaan is. Zorg er dan toch voor dat je de inspanning beloont, alsook de stappen in het proces die wel goed zijn gegaan. Als je die taak nog eens delegeert, kunnen je mensen verder bouwen op het succes van de vorige keer.

Dit is ook erg belangrijk : probeer niet alle saaie klusjes door te schuiven. Delegeren is geen excuus om vanonder alle minder prettige taken te geraken, die je zelf niet wil doen. Je collega’s zullen dit zeker door hebben en zullen het niet bekijken als een opportuniteit om zelf te groeien.

PublicDomainPictures / Pixabay

Door op een goeie manier te delegeren, kan je  a) je resultaten erg laten groeien en b) de vaardigheden en kracht van je team verder ontwikkelen.
Dit is zowel voor jou als manager als voor je teamleden een win-win situatie.

[/private_zilver]
[/private_platinum]

By Ingrid V.

Creatieve 1000-poot en freelance trainer met interesses als GTD, productiviteit, persoonlijke ontwikkeling, management, blogging, technologie,

3 comments

  1. 247741 298925Excellent read, I just passed this onto a colleague who was doing just a little research on that. And he really bought me lunch as I discovered it for him smile So let me rephrase that: Thank you for lunch! 183910

  2. 115556 716535Id need to consult you here. Which isnt some thing Which i do! I enjoy reading a post that can make people feel. Also, appreciate your permitting me to comment! 486980

Leave a comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.