Top 6 Twitter commando’s die je zeker moet kennen

geralt / Pixabay

Twitter is simpel en eenvoudig in gebruik.
Maar…wie nieuw is op Twitter, laat zich misschien wel afschrikken door het gebruik van allerlei onbekende tekens en commando’s.

 • RT
 • @
 • #

Wat is dat allemaal en wat wil het zeggen?

De meesten kijken een paar dagen de kat uit de boom, om zo zeker niets verkeerd te doen. Ze lezen wel wat tweets van anderen en doen verder niets.
Sommigen haken hierdoor af want ze zien het nut niet in van Twitter.

Hieronder volgen een paar commando’s die je op weg kunnen helpen bij een eerste kennismaking met Twitter.

@Reply’s

Door het @-teken, onmiddelijk gevolgd door een username, aan je tweet toe te voegen, maak je het bestaan van deze gebruiker bekend. Je geeft bekendheid aan deze user aan je eigen volgers.
Deze boodschap wordt dus gelezen door iedereen die jou volgt.

Als je het @-teken EN de username aan het begin van je tweet zet, dan wordt dit gezien aan een bericht of boodschap aan deze gebruiker.

Dit is de juiste syntax :
@username  bericht

Direct Messages (DM)

Direct Messages (of DM’s) zijn eigenlijk privé berichten tussen jou en een andere gebruiker. Als je iemand een boodschap wil sturen, die alleen die ontvanger mag zien, dan stuur je een DM.

Dit is de juiste syntax :
d  username  bericht

Let op de spatie, na de letter ‘d’.
Bij het @-antwoord is er geen spatie : het @-teken wordt direct gevolgd door de username. Bij de DM moet er een spatie zijn na de letter ‘d’.
Er is wel een voorwaarde voor een DM : Zowel de ontvanger als de verzender van de DM moeten elkaar volgen.

Retweet (RT)

Retweets (of RT’s) zijn een manier om een manier om een andere Twitteraar te citeren.
Als iemand die jij volgt iets leuk, cool, interessants, … post en jij wilt dit delen met jouw volgers, dan stuur je een RT.
Een retweet is een erg krachtig middel: het kan ervoor zorgen dat een boodschap snel de ronde doet via Twitter.
Dit is de syntax :

RT @username het betreffende bericht

Bijvoorbeeld:
Een kennis van mij is nieuw op Twitter en heeft nog niet veel volgers. Als hij een bericht stuurt dat ik echt interessant vind, kan ik dit bericht retweeten. Nu is zijn bericht niet alleen beperkt tot zijn eigen volgers, maar ook mijn volgers kunnen dit bericht lezen.
Als iemand in mijn netwerk dit bericht dan ook interessant vindt, kan hij twee dingen doen.
Hij kan dit bericht op zijn beurt zelf ook retweeten naar zijn volgers EN/OF hij kan mijn kennis (= degene die het originele bericht doorstuurde) zelf beginnen volgen.

Je ziet…zo’n retweet kan erg krachtig werken. Wie interessante berichten de wereld instuurt, kan hierdoor snel een groot aantal mensen ( en dus ook potentiele volgers) bereiken.

Hash Tags (#)

Als je nieuw bent op Twitter, dan denk je misschien “Wat is dat nu eigenlijk ? “

Wel, het #-teken lijkt of het niet belangrijk is en geen betekenis heeft… tot je snapt wat het is en hoe krachtig het kan zijn.

Het #-teken heet hash tag.
Als je #, gevolgd door een woord, in je bericht zet, dan geef je eigenlijk een tag of een categorie aan je bericht. Meestal staat de hash tag achteraan.

Dit is de juiste syntax :
jouw bericht #tag

Als andere mensen over hetzelfde praten (bijvoorbeeld een evenement dat nu doorgaat ; een belangrijke politieke confrontatie die aan de gang is, …), dan kunnen ze allemaal dezelfde hash tag gebruiken.

“Waarom  ?” , denk je nu misschien.
Wel er zijn verschillende voordelen

-1-
Aan de hand van de hash tags kan je beginnen zoeken op Twitter en zo kan je zien wie er allemaal over dat bepaalde onderwerp meepraat.

Een aantal politieke journalisten die ik volg, tweeten dikwijls over onze Belgische politieke situatie. Ze voegen de hash tag #nogov toe.
Als ik alles wat hierover al is rondgetwittert,wil weten, dan zoek ik gewoon op deze hash tag.
Zo kan ik ook in contact komen met andere interessante mensen. Ik kan deze personen dan eventueel ook toevoegen om ze zelf te volgen.

-2-
Met de hash tag kan je zien wat er tegenwoordig erg actueel is op Twitter. Op je eigen Twitter home pagina, zie je rechts  een overzichtje van de “trending topics” op Twitter. Op deze manier kan je alles meevolgen.

Als je zelf van plan bent om een aantal berichten de wereld in te gaan sturen, die allemaal te maken hebben met 1 bepaald onderwerp, kan je zelf je eigen hash tag eraan toe voegen.
Je weet nooit of anderen het oppikken. 😉

#followfriday – #FF

Sommige hash tags gaan hun eigen leven leiden en #FF is er zo eentje.
De hash tag #followfriday of #FF is een manier om steun te geven aan mensen die jij zelf volgt en waarvan je vindt dat ze echt een meerwaarde zijn voor jou.
Je zet deze mensen als het ware in de bloemetjes.

Elke vrijdag kan je 1 of meerdere mensen die jij volgt uitkiezen en via de #FF aan jouw volgers voorstellen.
Zo weten jouw volgers ook wie jij echt om zijn tweets appreciert.

Dit is de syntax :
@username1 @username2 @username3 …. #FF

Sommige posten enkel de hash tag #followfriday of #FF gevolgd door een aantal @usernames.
Dit is zeker oké, maar het is prettiger dat je jouw volgers een reden geeft, waarom jij juiste deze mensen aanbeveelt.

Een betere syntax is :
“Als je op de hoogte wil blijven van het laatste politieke nieuws : @username1 @username2 @username3 …. #FF

Korte URL’s

Twitter is beperkt tot slechts 140 karakters per bericht.
Soms wil je een url (dit is internetadres van de pagina) meegeven in je bericht zodat je jouw volgers nog meer informatie kan geven. Omdat url’s nogal lang kunnen zijn, blijft er meestal niet veel plaats over om je eigen bericht te schrijven.
Hier komt de tinyurl dan bij kijken.
Tinyurl.com is de standaard Twitter url-verkleiner. Als je een lange url in je bericht wil zetten, dan zal Tinyurl deze url voor jou verkleinen.

Bit.Ly is nog een handige url-verkleiner. Als extraatje houden ze ook bij hoe dikwijls er op jouw link is geklikt. Zo kan je zien hoe populair jouw links zijn.

Tot slot

Hopelijk was deze post een beetje duidelijk en zijn die rare tekens die je vindt op Twitter beter te begrijpen. Probeer zelf maar eens een paar dingen uit. Je zal zien dat het echt eenvoudig is.

Heb je zelf nog andere commando’s die je dikwijls gebruikt. Je mag ze via dit artikel met de andere lezers delen.

Alvast bedankt!

By Ingrid V.

Creatieve 1000-poot en freelance trainer met interesses als GTD, productiviteit, persoonlijke ontwikkeling, management, blogging, technologie,

4 comments

 1. Hoi,
  Heldere en duidelijke uitleg over de meest gebruikte commando’s op Twitter, toch voor een beginnend twitteraar.
  Heb ze opgeslagen in mijn bookmarks.
  Bedankt
  Syntra

 2. 573824 238428Spot on with this write-up, I truly suppose this internet internet site needs rather far more consideration. most likely be once far more to learn considerably far more, thanks for that info. 250622

Leave a comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.