“In Tibet you would send a letter and not expect a reply for six months.
Now if people send an email and don’t get a reply in 30 seconds they get angry.” – Tai Situ

 

Hoe lang kan jij zonder je email te checken ?
Als jij een leuk nieuwtje hebt, deel je dat dan direct op Twitter met iedereen die je kent ?
En SMS je meer met vrienden, dan dat je hen ziet ?

We geven het niet graag toe maar dit slaat op velen onder ons. En we worden er gestresseerd en depressief van.

Technologie is natuurlijk iets fantastisch maar evengoed bezorgt het ons veel problemen.

Prawny / Pixabay

Technologie in dit artikel ?

Het begrip technologie dekt een hele lading maar in dit artikel praat ik voornamelijk over zaken zoals Twitter, Facebook, iPhones en iPods, Blackberrys, ….
Ik bedoel de technologie die ontspanning voorziet.
Technologie die verwijst naar allerlei soorten industrie laat ik links liggen.

de iPhone, koffie en verslaving

Kijk eens rond als je nog eens iets gaat drinken. Iedereen die alleen binnenkomt, begint na 5 minuten met zijn telefoon te spelen. Ofwel speelt men spelletjes, men smst wat rond of – als men over de juiste telefoon beschikt – houdt men zich bezig met apps. (Ja, ik beken… ook ik ben schuldig )

Ik denk dat dit het probleem van die technologie zo’n beetje samenvat : we kunnen niet meer zonder. Het is zo verslavend en we zijn er zo afhankelijk van dat we niet meer weten wat we moeten doen zonder dezelfde stimulatie. En hierin ligt het probleem.

Technologie en het verband met stress, depressie en verveling

Deze technologie, gadgets en snufjes stimuleert ons de hele tijd. We zoeken steeds naar een nieuwe uitdaging, een nieuw “hot item”. De noodzaak loopt na een tijdje uit de hand. We geraken eraan verslaafd en dit veroorzaakt stress, depressie en verveling.

Dit is de reden….

Technologie en stress
De reden dat er een link is tussen de technologie en stress is omdat we steeds meer en meer doen op minder tijd. We leven ons leven in een constante rush en dit wordt voor een groot deel veroorzaakt door de technologie die steeds verbetert.

Neem nu bijvoorbeeld het nieuws.
15 jaar geleden moest je of ’s ochtends op de krant wachten of je kon ’s avonds naar het dagelijkse journaal kijken. Zo was je op de hoogte van wat er gebeurde in de wereld.
Nu kan je via de juiste Twitter-kanalen alles van minuut tot minuut volgen. Je kan elke online krant via je telefoon lezen. Er is meer nieuws dan je kan verwerken.

Hieraan zijn vele voordelen verbonden, maar er is ook een keerzijde van de medaille: mensen kunnen op de lange duur niet meer zonder update. En omdat er zoveel tegelijk gebeurt, is het onmogelijk om van alles op de hoogte te blijven. Zo geraakt men gefrustreerd omdat men het gevoel heeft dat men constant iets mist.

Technologie en depressie
De relatie tussen technologie en depressie is meer subtiel. Als je dikwijls van Twitter en Facebook en soorgelijke media gebruik maakt, dan krijg je teveel prikkels binnen.
Al je zintuigen worden overgestimuleerd. In je haast om bij te blijven met de laatste nieuwtjes en updates, loop je je basisvaardigheden voorbij.

Als je dan stopt, overvalt je een leeg gevoel. De uitdaging is weg en je hebt ook geen zin meer in iets anders. Tot je weer naar Twitter of de zoveelste RSS grijpt , om toch maar weer op de hoogte te blijven.

Technologie  en verveling
Deze laatste reden ligt voor de hand en is nauw verband met de vorige twee.
Technologie zorgt ervoor dat je verveeld geraakt.

Waarom ? Gewoon naar de radio luisteren is niet meer opwindend genoeg. We willen onze muziekkeuze controleren en spelen allerlei lijsten af op onze mp3-speler.
We luisteren naar online radios waar we zelf onze liedjes kunnen kiezen. Ook op YouTube kunnen we naar allerlei exotisch dingen luisteren.
Het simpele genoegen van de radio is niet meer voldoende. We kunnen nu ook uit zoveel meer geavanceerde technologie kiezen. Gewoon rustig genieten en ondergaan is er niet meer bij.

Persoonlijk

Ik heb een tijdje veel tijd op Facebook doorgebracht. Als het kon, controleerde ik elk uur wel eens het laatste nieuws.
Gelukkig ben ik van deze gewoonte afgestapt.
Ik voel me er vrijer door. Het hoeft allemaal niet meer.

Toch zijn er nog een aantal sites (voornamelijk blogs over persoonlijke ontwikkeling, nieuwe media, technologie en marketing) die ik intensief volg. Op zondag gebeurt het dikwijls dat ik er een paar uurtjes aan besteed.
Stel je voor dat ik iets mis. 

En ook met mail…als ik een belangrijk antwoord verwacht, controleer ik constant mijn inbox. Ik wil alles direct kunnen opvolgen en beantwoorden.
En ja…ik controleer die mail dan ook ’s avonds op mijn iPhone, vlug tijdens een TV-programma.

Hoe ervaar jij al deze nieuwe media?
Breng je veel tijd door of FaceBook? Ben je een ferwente Twitteraar?
Lees je veel online? Kranten of tijdschriften?

Deel je commentaar hier met de andere lezers.
Erg bedankt!

Soortgelijke artikels: