Beeld je het volgende in…
Je schip is gezonken na een zware storm en jij drijft ergens midden in de oceaan.
Je bent erg moe en probeert nu met je laatste krachten dat stuk hout vast te houden.

Voor sommige mensen is dit gevoel erg bekend. Zo voelen zij zich omdat ze zich in het middelpunt van een gigantische informatie-bom bevinden.
De vooruitgang in de communicatietechnologie heeft ons zover gebracht.Deze vooruitgang versnelt steeds meer en meer; sneller dan de generaties voor ons ooit hadden kunnen vermoeden.

Het probleem is het volgende: de communicatie is enorm versneld, maar onze capaciteit om informatie op te nemen niet. Wij mensen kunnen niet op tegen deze overvloed van informatie en dit overweldigt ons.

We verdrinken in een stortvloed van informatie!

geralt / Pixabay

Hieronder volgen een paar tips om ervoor te zorgen dat je de informatie beter de baas kan blijven.

1. Blijf kalm en panikeer niet
Hoeveel informatie er ook op je af komt, besef dat je er de oorzaak niet van bent. Je hebt er geen invloed op. Ook niemand anders kan er iets aan doen.

2. Wees kieskeurig
De tijd die nodig is om alle hedendaagse informatie te absorberen is zelfs meer dan iemands levensverwachting!
Dit feit kan je overweldigen en zelfs figuurlijk doen verdrinken in informatie.

Om dit dus te vermijden moet je kieskeurig zijn. Geef enkel aandacht aan de informatie die je zelf bruikbaar of interessant.
Bekijk het van deze kant : gebruik de overvloed van informatie tot je eigen voordeel. Gebruik de informatie als een kans om bij te leren.

Behandel informatie zoals je eten. Stop jezelf niet te vol. Net zoals bij voedsel, gebruik alleen de informatie die je voedt. Lees informatie die je fysisch beter maakt en emotioneel rijker.

3. Oefen analytisch denken.
Als je iets leest over een specifiek onderwerp, neem dan niet alles voor waar aan. Probeer analytisch te zijn, zeker als de onderwerpen commercieel gekleurd zijn.Dit is niet bedoeld om je interesse te doen afnemen. De bedoeling is om uit te zoeken of de informatie overeenkomt met je bedoelingen en behoeften.

4. Zoek specifiek.
Als je informatie zoekt over een onderwerp, wees dan specifiek. Als je zoektermen in een zoekmachine intypt, probeer dan je zoekterm te beperken. Als je specifiek zoekt, dan krijg je de beste alternatieven. Klik hier voor zoektips met Google.

Nogmaals, behandel de informatie zoals eten. Neem alleen de informatie die voordelig en ondersteunend is.

Vind jij dat er soms te veel informatie op je afkomt ?
Hoe ga jij daarmee om ?

Soortgelijke artikels: