Help ! Te veel informatie …

Beeld je het volgende in…
Je schip is gezonken na een zware storm en jij drijft ergens midden in de oceaan.
Je bent erg moe en probeert nu met je laatste krachten dat stuk hout vast te houden.

Voor sommige mensen is dit gevoel erg bekend. Zo voelen zij zich omdat ze zich in het middelpunt van een gigantische informatie-bom bevinden.
De vooruitgang in de communicatietechnologie heeft ons zover gebracht.Deze vooruitgang versnelt steeds meer en meer; sneller dan de generaties voor ons ooit hadden kunnen vermoeden.

Het probleem is het volgende: de communicatie is enorm versneld, maar onze capaciteit om informatie op te nemen niet. Wij mensen kunnen niet op tegen deze overvloed van informatie en dit overweldigt ons.

We verdrinken in een stortvloed van informatie!

geralt / Pixabay

Hieronder volgen een paar tips om ervoor te zorgen dat je de informatie beter de baas kan blijven.

1. Blijf kalm en panikeer niet
Hoeveel informatie er ook op je af komt, besef dat je er de oorzaak niet van bent. Je hebt er geen invloed op. Ook niemand anders kan er iets aan doen.

2. Wees kieskeurig
De tijd die nodig is om alle hedendaagse informatie te absorberen is zelfs meer dan iemands levensverwachting!
Dit feit kan je overweldigen en zelfs figuurlijk doen verdrinken in informatie.

Om dit dus te vermijden moet je kieskeurig zijn. Geef enkel aandacht aan de informatie die je zelf bruikbaar of interessant.
Bekijk het van deze kant : gebruik de overvloed van informatie tot je eigen voordeel. Gebruik de informatie als een kans om bij te leren.

Behandel informatie zoals je eten. Stop jezelf niet te vol. Net zoals bij voedsel, gebruik alleen de informatie die je voedt. Lees informatie die je fysisch beter maakt en emotioneel rijker.

3. Oefen analytisch denken.
Als je iets leest over een specifiek onderwerp, neem dan niet alles voor waar aan. Probeer analytisch te zijn, zeker als de onderwerpen commercieel gekleurd zijn.Dit is niet bedoeld om je interesse te doen afnemen. De bedoeling is om uit te zoeken of de informatie overeenkomt met je bedoelingen en behoeften.

4. Zoek specifiek.
Als je informatie zoekt over een onderwerp, wees dan specifiek. Als je zoektermen in een zoekmachine intypt, probeer dan je zoekterm te beperken. Als je specifiek zoekt, dan krijg je de beste alternatieven. Klik hier voor zoektips met Google.

Nogmaals, behandel de informatie zoals eten. Neem alleen de informatie die voordelig en ondersteunend is.

Vind jij dat er soms te veel informatie op je afkomt ?
Hoe ga jij daarmee om ?

By Ingrid V.

Creatieve 1000-poot en freelance trainer met interesses als GTD, productiviteit, persoonlijke ontwikkeling, management, blogging, technologie,

2 comments

  1. Nog een aanvullende tip: maak gebruik van je intuïtie.

    Dat is een techniek die de meeste mensen onbewust al gebruiken bij bv. het doorkijken van reclamefolders. Die lees je niet van voor tot achter, maar je bladert ze door. Dat kun je jezelf ook leren met tekst: Door te oefenen om teksten niet bewust te lezen maar er snel overheen te kijken leer je intuïtief steekwoorden herkennen. Daardoor kun je op den duur heel snel veel informatie verwerken. Natuurlijk begin je dan met realtief onbelangrijke teksten, waarbij het niet zo belangrijk is als je de steekwoorden nog niet ziet.

  2. 660091 335735Can I just say what a relief to search out somebody who truly is aware of what theyre speaking about on the internet. You undoubtedly know how to deliver a difficulty to light and make it essential. Extra folks need to have to learn this and perceive this facet with the story. I cant consider youre no a lot more common because you positively have the gift. 197900

Leave a comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.