De laatste tijd staat het eBook meer en meer in de belangstelling. De krant De Morgen heeft er een paar artikelen aan gewijd, ook andere kranten publiceren er regelmatig een paar regels over. Zelfs op de laatste boekenbeurs was er een stand over het eBook.
Ook mijn ‘goesting’ is gewekt en sinds kort ben ik op allerlei sites aan het kijken naar wat het beste toestel voor mij zou zijn. Dus ja…ik ben enthousiast.

Hieronder een klein overzicht over het eBook.

Unsplash / Pixabay

Wat is een eBook?

Een eBook is een elektronische (of digitale) versie van tekst die minimaal voorzien is van een pagina-indeling zoals een fysiek boek. Je kan zo’n boek downloaden en lezen op een computer, laptop, smartphone of een eReader. Als je een eBoek op de computer wil lezen, heb je bepaalde software nodig.

Je kan een eBook ook afprinten zodat je toch nog op de oude vertrouwde manier kan lezen. De meeste e-boeken zijn tegenwoordig beveiligd met DRM (Digital Rights Management), zodat ze niet zomaar onbeperkt kunnen gekopieerd worden.

Een eBook bestaat in veel verschillende bestandsformaten , namelijk ePub, Mobipocket , pdf, doc, txt, rtf, html, djvu, chm, fb2, wolf, mp3, png, tiff, gif, jpg en bmp…

 

Wat is een inkijkexemplaar?

Een inkijkexemplaar is een gratis, beperkte versie van een eBook. Een inkijkexemplaar bevat meestal enkel de eerste pagina’s van een echt eBook, of 1 hoofdstuk.
Het inkijkexemplaar kan je een eerste indruk geven en je doen beslissen of je al of niet het volledige boek wil kopen.

 

Wat is een eReader?

De eReader is een toestel dat enkel gemaakt is voor het lezen van eBooks. Het weegt niet meer dan een gewoon boek. Het beeldscherm leest veel prettiger dan van een gewone pc of laptop, dankzij de effeciënte en nieuw e-inktechnologie: zo wordt er geen backlight gebruikt, (  E-ink is een stuk rustiger voor het oog dan een verlicht scherm zoals bij een PDA of laptop. ), is het comfortabel lezen én energiezuinig. Zo kun je op een volle batterij ongeveer 7000 pagina’s lezen.

Je kan het geheugen van de eReader ook gemakkelijk uitbreiden door extra geheugenkaartjes in te pluggen.

Afhankelijk van het type eReader worden bepaalde bestandsformaten wel of niet ondersteund. Dit is iets wat je goed moet afwegen bij de aankoop van zo’n toestel. Sommige formaten ondersteunen meer boeken dan andere.
Informaar je even bij sites die eBooks verkopen en kijk welk aanbod ze hebben. Als je je gading gevonden hebt, bekijk dan even welke formaten je kan kopen en laat dit gegeven toch zeker mee doorwegen bij de keuze van je eReader.

 

Welke software heb ik nodig om e-boeken te gaan lezen?

Op de computer kan je het programma Adobe Digital Editions gebruiken. Deze software is gratis beschikbaar.
Als je een  eBook wil kopieren van je computer naar een eReader, dan zal je ook gebruik moeten maken van Adobe Digital Editions.
Op de meeste eReaders is echter alle benodigde software aanwezig zodat je het eBook direct kan lezen.

 

Enkele sites die eBooks aanbieden.

http://www.e-boek.org/

http://colibro-e-boek.mijnboekhandelaar.com

http://www.selexyzebooks.nl/

 

Heb jij aan een eReader ? Ben je e tevreden over ? Heb jij interessante sites waar je naartoe surft om eBooks te kopen ?
Je mag altijd een reactie sturen.

Soortgelijke artikels: