Vergroot je creativiteit !

Dit artikel is nuttig voor Iedereen, maar speciaal voor mensen met creatieve beroepen zoals editors, layoutters, grafische mensen, ontwerpers, enz..

Creatief werk is hard werken. Het is vermoeiend en uitputtend. In feite kan het doen van je niet-creatieve werk soms voelen als een welkome onderbreking, nadat je de hele dag alleen maar bezig bent geweest met nadenken.

In haar boek “The Artist”s Way” zegt creativiteits-goeroe Julia Cameron dat ieder van ons een “bron” van creativiteit in zich heeft.
Deze bron ververst zichzelf als we onszelf goed behandelen: genoeg slapen, eten  en af en toe pauze nemen,…
Als je terug gaat zitten voor je tekentafel of toetsenbord en opnieuw begint te werken, put je weer geleidelijk uit deze reserve. Cameron waarschuwt in haar boek dat je niet over je grenzen mag gaan.

LJG / Pixabay

Methode #1: Stop op tijd

Soms werk je als in trance aan een project.
Je denkt “Wow, dit gaat goed!. Jammer dat ik niet altijd zo scherp sta.”

Nu is het tijd om te stoppen.

Een stelregel die leraren van schrijfcursussen vaak herhalen is dat je op het einde van de dag je laatste zin onafgewerkt moet laten staan. De volgende dag heb je dan een logisch punt om verder te gaan.
Hetzelfde geldt voor elk creatieve werk.

Denk eens na over het volgende. Als je blijft werken en werken tot je uitgeput bent en zelfs niet meer aan een volgend project kan denken, dan blijft dit negatieve gevoel bij je. Dit werkt negatief op je volgende inspanningen.
In plaats daarvan eindig je op een piek. Hou dit opgewonden en tevreden gevoel vast. Dat gevoel blijft bij je en zo kijk je alweer uit naar de volgende dag.

Het kan lijken dat deze methode je kostbare creatieve tijd kost. Immers, je hebt een deadline, en als je vooruitgang boekt, waarom dan niet zo lang mogelijk doorgaan.

Toch is creatief werk niet hetzelfde als de afwas doen . Terwijl je geestelijke toestand niet echt een invloed heeft op hoe snel en effectief je je potten en pannen droog krijgt, is het anders met je creativiteit. Als deze laag is, kan je niet meer presteren.

Oscar Wilde zei eens :“I was working on the proof of one of my poems all morning and took out a comma.In the afternoon, I put it back again.”

Methode #2: Verspil tijd

Wanneer er een deadline boven je hoofd hangt, is het verleidelijk om pauzes over te slaan. In plaats van een volledige uur middag pauze,eet je aan je bureau en werk je verder.

Erg slecht idee.

Ook al heb je het fysieke uithoudingsvermogen om te blijven werken, je hersenen worden erg moe. Erger nog, er is geen duidelijke knipperend alarm dat laat weten wanneer je moet stoppen. Als je de hele voormiddag intensief gewerkt hebt, is de brandstof van je geestelijke motor bijna op. Er is ook geen snelle en gemakkelijke manier om het aan te vullen. Koffie en snoeprepen zijn een lapmiddel, je komt er niet ver mee.

Het probleem is dat je meestal niet beseft dat je geestelijk uitgeput geraakt. Je werkritme vertraagt, waarbij het langer en langer duurt om beslissingen te nemen over wat te doen. Je last onbewust korte pauzes in je werk en voor je het weet, ben je een kwartier aan het rondsurfen.

“Oeps!”, denk je dan “Hoe kon ik zo afgeleid geraken? Tijd om verder te werken.”
Alleen doe je dat niet. Zo wordt er een uur verspild met pauzes, vruchteloze omwegen en zelfs uitstel.
Je berispt jezelf dat je lui bent, maar in werkelijkheid is de bron van creativiteit droog gevallen en heeft ze behoefte aan bijtanken.

Het nemen van een vol uur of zelf iets meer middagpauze kan decadent voelen. (Een beetje zoals het nemen van een vrije dag wanneer je eigenlijk niet echt ziek bent ). Herinner jezelf eraan dat alleen het nemen van een lange pauze de enige manier is om je creativiteit terug op te laden.

15  manier om je brein op te laden.

 1. Maak een korte wandeling en geniet van de buitenlucht
 2. Doe een dutje
 3. Ga in een park in de buurt op een bank zitten en neem de tijd om gewoon naar de wolken te kijken
 4. Luister naar muziek.
 5. Snuister rond in een boekenwinkel
 6. Stap eens even in een gallerij binnen
 7. Drink een koffie in een café en lees de krant. Of nog beter, lees een roddelblaadje
 8. Doe wat fitness oefeningen
 9. Mediteer of doe wat yoga
 10. Ga langs een winkelstraat en bekijk alle etalages
 11. Zet jezelf op een muurtje en maak wat schetsen van gebouwen in de buurt.
 12. Lees poëzie en leer wat regels van buiten.
 13. Laat jezelf masseren
 14. Los puzzels of kruiswoordraadsels op
 15. Babbel wat met collega’s, maar niet werkgerelateerd.

Het belangrijkste is om (a) even weg te zijn van je werkplek, (b) een ander deel van je hersenen te gebruiken dan tijdens je creatieve werk en (c) je geest even los te maken van je bezigheid en zo onbewust nieuwe ideeën opdoen.

Nadien kom je volledig opgefrist en opgeladen terug. Je kan er weer met volle snelheid tegen aan.

Heb jij manieren om je geest fris te houden en jezelf niet uit te putten tijdens je denkwerk?
Je kan ze hieronder posten.
Bedankt.

By Ingrid V.

Creatieve 1000-poot en freelance trainer met interesses als GTD, productiviteit, persoonlijke ontwikkeling, management, blogging, technologie,

Leave a comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.