Verander je slechte gewoonte

We hebben veel gewoontes die we doen zonder erbij na te denken. Zoals projecten die we niet graag doen, onbewust vooruitschuiven.
Of het grootste deel van onze tijd besteden aan onbelangrijke dingen, terwijl de dringende zaken blijven liggen.
Of willen stoppen met roken en toch weer elke keer een sigaret opsteken.

Zo zijn er wel meer gewoontes die we zouden willen veranderen maar we zijn niet vastberaden genoeg om onze doelen op langere termijn te behalen.

Hoe moeten we eraan beginnen ?
Lees hieronder over de vier stappen die nodig zijn om een slechte gewoonte te veranderen.

inspiredimages / Pixabay

Stap 1: Herken de gewoonte

Gewoontes zijn dingen die we automatisch doen zonder dat we ons er bewust van zijn. Onze hersenen zijn ook ontworpen voor gewenning – dat is waarom we zoveel nieuwe dingen gemakkelijk kunnen leren. De andere kant van de medaille is dat wanneer we slechte gewoontes willen veranderen, dat we onszelf dan moeten forceren om aandacht te geven aan zaken die we meestal negeren.
Zolang we onze slechte gewoonte niet herkennen, is het onmogelijk om ze te veranderen. Daarom moeten we op een bewuste manier aandacht geven aan onze handelingen en de slechte gewoontes herkennen.

Stap 2: Verlang naar de verandering.

Niemand kan een slechte gewoonte veranderen zonder een sterk verlangen om het te doen. Als je niet goed gemotiveerd bent, zal er niets gebeuren. Pas wanneer je de noodzaak aan verandering herkent en als je beslist om te veranderen, heb je de tweede belangrijke stap volbracht in het veranderen van slechte gewoontes.

Stap 3: Verander

Het volgende wat je nu moet doen is jezelf observeren. Elke keer als je de intentie hebt om te starten met de slechte of verkeerde gewoonte, zou je je gedrag moeten bijsturen. Bijvoorbeeld, als je probeert om te stoppen met roken, zou je iets anders moeten doen als je de neiging naar een sigaret voelt. Je kan bijvoorbeeld een lolly of een kauwgom nemen, of een spelletje kaart spelen achter de computer. Het belangrijkste is dat je je aandacht wegneemt van de slechte gewoonte. Deze afleiding helpt je bij het doorbreken van de gewoonte. Als je jezelf steeds blijft afleiden, heb je al een kleine overwinning behaalt en ben je goed op weg om de gewoonte te verbreken.

Stap 4: Beloon jezelf.

Als je een slechte gewoonte hebt kunnen veranderen, moet je jezelf belonen. Geef jezelf elke week iets klein zodat je motivatie groot blijft. Na een maand kan je jezelf met iets groter belonen. Ook het idee dat je na een week of maand een beloning krijgt, kan jezelf motiveren om vol te houden. Zorg er alleen voor dat de beloning op geen enkele manier iets te maken heeft met de slechte gewoonte.

 Heb jij slechte gewoontes die je wil veranderen ?
Wat houdt je tegen ?

Deel je ervaringen hier met ons en laat een reactie achter. Bedankt!

By Ingrid V.

Creatieve 1000-poot en freelance trainer met interesses als GTD, productiviteit, persoonlijke ontwikkeling, management, blogging, technologie,

1 comment

Leave a comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.