Verander je mindset door vragen te stellen – deel 1

realworkhard / Pixabay

1 van de grote verschillen tussen mensen en hun kijk op het leven zijn de vragen die ze zich stellen. De dingen die ze zich constant afvragen en waarmee ze hun leven in vraag stellen.

Bepaalde vragen kunnen onze focus, onze kijk op het leven erg snel veranderen. Wie de juiste vragen stelt, kan zijn mindset, zijn ingesteldheid veranderen van een beperkte kijk, naar een dynamische of krachtige.
Onze persoonlijke kijk op de werkelijkheid is erg verwant met de zaken waar we ons op focussen.

Vragen stellen is 1 van de snelste manieren om onze mentale focus te veranderen.

We hebben allemaal de gewoonte om onszelf vanalles af te vragen gedurende de dag. Meestal zijn we ons er zelfs niet bewust van. Onbewust houden we ervan om allerlei zaken in vraag te stellen. Vragen zorgen ervoor dat onze geest geprikkeld wordt. Zodra een vraag in ons opkomt, beginnen we naar antwoorden te zoeken.

Vragen hebben een grote impact op alles wat we dagelijks doen.
Ze bepalen wat we kunnen bereiken.
Ze bepalen de kwaliteit van onze relaties.

Ze bepalen erg veel.
Door onszelf de juiste vragen te stellen, kunnen we een erg grote invloed hebben op veel zaken in ons leven.

Wat zijn dan die juiste vragen?

Vragen die ervoor zorgen dat we ons focussen op wat we kunnen en op de juiste oplossingen, zijn de vragen die het beste uit onszelf halen.

Het probleem is dat we erg gemakkelijk in de gewoonte (her)vallen dat we onszelf dié vragen stellen, die ons beperken. Zowel emotioneel als in ons denken.

Hetgene waar we ons het meeste op focussen, zal ook onze werkelijkheid worden.

Door onszelf te trainen om bewust die vragen te stellen, die het beste uit onszelf halen, ongeacht de situatie, richten we ons denken voortdurend op nieuwe mogelijkheden en oplossingen. Dit is nu juist die focus, die scherpte, die onze persoonlijke groei en ontwikkeling stimuleert.

Misschien kunnen we eens wat situaties onder de loep leggen waarbij we kunnen zien hoe verschillende vragen onze ingesteldheid kunnen veranderen.

Denk even mee in het volgende scenario…
Het is een gewone dag in de week en de wekker gaat. Wat is de eerste vraag die in je kan opkomen?

Met welke houding begin jij je dag als je je afvraagt :
”Waarom moet ik nu vandaag weer gaan werken?”
“Waarom ben ik zo moe; waarom kan ik  niet wat langer blijven slapen ? “

Hoe denk je dat je je zal voelen ?
Met deze 3 simpele vragen heb je al de toon gezet voor de rest van je dag.
Hoe komt dit ?
Je denken, je onbewuste is op deze manier gefocused op het zoeken naar antwoorden en redenen waarom je nu zo moe bent en waarom je iets doet wat je niet wil doen.

Zelfde scenario, andere vragen….
Je begint je dag met :
“Wat heb ik vandaag om naar uit te kijken?”
“Waar ben ik vandaag dankbaar voor?”

Zelfs als je misschien niet direct een antwoord klaar hebt, toch zal je denken, je onbewuste zichzelf uitdagen om met antwoorden te komen.
Stel jezelf deze vragen een paar keer en word gewaar hoe je je hierbij voelt.

Je hebt nu iets om naar uit te kijken en iets om dankbaar voor te ziijn.

Hoe denk je dat je ingesteldheid nu zal zijn ?

Een andere situatie…

Iemand maakt een minder prettige opmerking over jou. Wat is dan het eerste wat je jezelf afvraagt ?

Als je je afvraagt “Waarom mogen ze me niet?” , hoe zal je je hierbij dan voelen?
Waarschijnlijk niet zo prettig, omdat je geest nu naar redenen aan het zoeken is waarom anderen je niet mogen. Deze antwoorden zullen dan ook waarschijnijk niet zo bemoedigend zijn.

Maar als je je afvraagt “Op welke manier kan ik die andere persoon een betere indruk van mezelf geven?”, dan ben je onbewust bezig met het zoeken naar antwoorden, die gefocused zijn op positieve gedachten.

Zoals je duidelijk kan lezen in de twee bovenstaande situaties, kan het stellen van de juiste vragen echt positief werken. Meestal vragen we ons dingen af zonder na te denken; we handelen op de automatische piloot. Hierin ligt juist de uitdaging want meestal slagen we er niet in om bewust de controle te krijgen over de vragen die we ons stellen.

By Ingrid V.

Creatieve 1000-poot en freelance trainer met interesses als GTD, productiviteit, persoonlijke ontwikkeling, management, blogging, technologie,

1 comment

Leave a comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.