Succes in alles wat je doet : 7 onmisbare persoonlijkheidseigenschappen

Stap eens een boekenwinkel binnen en tel het aantal zelfhulp boeken eens. Wereldwijd worden er miljoenen van deze boeken verkocht. Blijkbaar willen mensen erg graag weten hoe ze succesvol kunnen zijn in hun dagelijks leven en in hun werk.

Zeker als je succes wil zien als “overvloed op alle gebied” – niet alleen op het vlak van geld – dan is dit zeker een manier waarop mensen succesvol willen zijn.

Als je deze  verschillende boeken leest, dan k an je na een tijdje besluiten dat je dezelfde thema’s op verschillende manieren gepresenteerd ziet.
Toch is er  één duidelijke lijn te ontdekken: al deze boeken hebben het over bepaalde persoonlijkheidseigenschappen.

Hieronder volgt een opsomming van enkele van deze eigenschappen die echt nodig zijn, wil je succesvol zijn (of worden)

 

Succesvolle mensen zijn….

Optimistisch.
Personen die succesvol zijn, zijn eerder optimistisch. Ze praten meer over oplossingen dan over problemen; zowel in hun persoonlijk als in hun zakelijk leven.
Ze blijven ook niet stil staan bij mislukkingen, maar ze focussen op kansen die zich kunnen voordoen.

Gepassioneerd.
Succesvolle mensen kijken uit naar de dingen die ze gaan doen. Natuurlijk genieten ze ook van hun weekends met familie en vrienden maar als er weer een nieuwe maandagochtend aankomt, schrikt hen dat niet af. Als er al iets is dat ze niet graag doen, dan zullen ze dat niet lang blijven doen. Ze zoeken naar een alternatief dat hen opnieuw inspireert.

Volhardend.
Degenen die echt succesvol zijn, zijn dit geworden omdat ze volhouden en doorzettingsvermogen hebben. Ze geven nooit op, ook niet als het moeilijker gaat. Ze gaan om met alle uitdagingen en leren ervan.
En omdat ze gepassioneerd zijn, is hun volharding geen obstakel maar een uitdaging.

Flexibel.
Succesvolle mensen zijn niet star. Indien nodig veranderen ze vlotjes van koers. Hoewel succesvolle mensen altijd plannen, weten ze dat er zich onverwachte dingen kunnen voordoen.  Als dit dan gebeurt, zijn ze in staat om elke verandering te zien als een nieuwe kans. Ze blijven niet hangen in het verleden; ze staan open voor vooruitgang en het continu verbeteren van zichzelf.

Slim en ontwikkeld.
Dit is nu wel geen echte persoonlijkheids eigenschap en het heeft ook niets te maken met onderwijs en schooling. Sommige succesvolle zakenmannen hebben zelfs hun middelbare school niet afgemaakt! Wat alle succesvolle mensen wel gemeen hebben is dat ze gedurende hun hele leven blijven bijleren en zichzelf verbeteren.

Gefocused.
Mensen die succes kennen in hun persoonlijk leven en hun werk, zijn dit omdat ze gefocused zijn op succes. Maar belangrijker is dat ze gefocused zijn op lange-termijn succes. Succes op korte termijn is uiteraard ook belangrijk omdat dit bijdraagt tot succes op lange termijn.

Altruistisch.
Soms hoor je wel verhalen over afgunst en strijd in de zakenwereld maar de echt succesvolle mensen zijn altijd onbaatzuchtig en erg filantropisch. Dit wil niet zeggen dat ze allemaal softies zijn, maar ze zijn echt begaan met mensen (bv. hun personeel, hun familie, hun teamgenoten, …).
Echt succesvolle mensen ( en dit slaat niet alleen op rijke mensen, mensen met veel geld) houden zich ook bezig met helpen en geven aan anderen.

Hoeveel van deze 7 eigenschappen heb jij ?
Welke eigenschappen mis je en wat kan je eraan doen ?
Zijn er nog andere eigenschappen die bijdragen tot een succesvol leven ?

Graag hoor ik je commentaar hier op deze site.
Bedankt!

By Ingrid V.

Creatieve 1000-poot en freelance trainer met interesses als GTD, productiviteit, persoonlijke ontwikkeling, management, blogging, technologie,

9 comments

 1. Wordt gesteund.

  Mensen die ik zie als succesvol doen en deden het niet alleen.
  Een partner en/of achterban is vaak belangrijk om succesvol te kunnen zijn.

  Groet,
  Jos de Jong

 2. En dan? Wat moeten/kunnen we hiermee?

  Als ik niet volhardend ben of me niet kan focussen, moet ik het idee om succes te hebben dan maar opgeven? Maar aannemen dat het toch miets met me wordt? Lijkt me niet geweldig.

 3. Dag Wim,
  Nee, zo moet je het niet bekijken. Dat was zeker de bedoeling niet van dit korte artikel.
  Ik wou een aantal eigenschappen/kwaliteiten opsommen van mensen die succesvol zijn/waren.
  Als je niet volhardend bent, wil dit zeker niet zeggen dat je NOOIT suucesvol kunt worden. Er zijn zoveel andere kwaliteiten die ook belangrijk zijn om iemand succesvol te maken.
  Een andere belangrijke factor is of je het helemaal alleen doet of je kan terugvallen op een goed team. Ook dit speelt een rol.
  En een ander belangrijk iets dat dikwijls over het hoofd wordt gezien : er komt een portie geluk bij kijken; alles hangt af van het bepaalde moment en de bepaalde plaats. Je mag een briljant idee hebben..als de tijd er niet rijp voor is, dan werkt het niet.
  Je mag in ieder geval niet denken dat je nooit succes zal kennen.

 4. Ik vind deze eigenschappen alvast kloppen voor een succesvolle ondernemer. En ook wel van een succesvol mens. Dit hoeft inderdaad niet steeds op het vlak van geld te zijn.
  Ik zou ze eerder ingesteldheid noemen, levenshoudingen.
  Als je iets graag, en nog beter met passie, doet, dan komt volharden als vanzelf. Je wilt er gewoon aan verder doen. Je zet door. En dat kan op een flexibele manier zijn. Je verandert al eens van koers als je merkt dat iets niet aanslaat. Dat is niet ‘niet volharden’, dat is net wel doorzetten, maar op een flexibele manier.
  Als dan blijkt dat het te vroeg was, dan kom je vroeg of laat toch waar je wilt zijn.

  Hiervoor wil ik nog een ‘levenshouding’ toevoegen: volg je ‘hart’, volg je intuïtie, volg je gevoel hierin. Pin je niet vast op deze woorden, maar wel op wat erachter zit: luister naar jezelf. Dat is iets wat we moeten leren, want waar krijgen we dit geleerd? Er wordt vaak negatief over gedaan. Jammer, want écht luisteren naar jezelf wijst je de weg. Portie geluk? Welja, als je ze uitnodigt en ervoor openstaat.

  Geslaagde ondernemers geven dit ook aan: ze hebben ook op hun intuïtie vertrouwd. En dit zijn dan ook meteen gezonde mensen! Hieraan kun je veel zien. Is die mens gezond of zijn er veel kwalen e.d.

  Wat kun je met dit artikel? Wel, eens zien hoe het bij jou zit. Zien waaraan je kunt werken. Een succesvolle ‘zaak’ is een iets, jezelf er als succesvol (hoe je dat dan ook invult) bij maakt het compleet. En maakt een goeie, sterke wereld!

  Eva-Maria @ Ma Sagesse

 5. Bedankt voor deze mooie woorden Eva-Maria!
  Ook intuitie is een manier om succes te benaderen. Ik heb dit nu niet in het artikel meegenomen, maar jouw commentaar inspireert me om hier in de toekomst iets met te doen.

Leave a comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.