Prioriteiten stellen : 3 stappen om je doe-later taken zeker af te werken – deel 3

Dit is het laatste deel in een 3-delige reeks over prioriteiten.

Lees hier het eerste deel : Wat doe je nu, wat doe je later ?

Lees hier het tweede deel : 3 stappen om je doe-nu taken af te werken.

Hans / Pixabay

Gebeurt het wel eens dat je het gevoel hebt dat je iets vergeten bent ?
Gebeurt het wel eens dat er bepaalde taken zijn die door de mazen van het net glippen ?

Verminder je zorgen en ongerustheid door een goede planning te maken voor je doe-later taken. Als je deze taken tijdig in je agenda te plant, weet je dat ze niet vergeten zullen worden. Op deze manier moet je er niet steeds aan denken en kan je je 100% focussen op je taken die nu gedaan moeten worden.

Doe-later taken zijn taken die je niet direct moet afwerken

Er zijn vele taken die niet direct je aandacht vragen. Als je al je to-do’s op 1 lijst zet, kan je ontmoedigd geraken omdat het lijkt dat je dat er meer op je lijstje staat, dan je ook echt kan afwerken. Maak een overzicht van taken die je later kan doen. Als je deze taken op een aparte lijst zet, krijg je een beter beeld van wat je nog te wachten staat.

Doe-later taken kan je opsplitsen in de nabije en in de verre toekomst

De taken die je deze week kan afwerken kan je plaatsen in de nabije toekomst. Gedurende de week kan je ze dan op je dagelijkse to-do lijstje zetten.
Taken in de verre toekomst kan je vastleggen door een datum te kiezen in je agenda. Kan je geen specifieke datum bepalen, zet deze taak dan in het begin van die werkweek. (op maandag dus)
Zo kan je die bewuste maandag deze taak vastleggen in de komende week.  Kan je echt geen datum vastpinnen omdat het pas binnen een paar maanden van toepassing is, zet dan een reminder aan het begin van die komende maand.

Doe-later taken zijn zowel eenvoudige als complexe taken

Voor ingewikkelde taken en taken die veel tijd vragen, is het belangrijk om een degelijke planning te maken. Het kan gebeuren dat je andere taken moet opzij schuiven, om je te focussen op wat echt belangrijk is.
Eenvoudige en kleine taken kan je misschien samenbundelen, zodat je je tijd ook efficient besteedt. Een voorbeeld van taken groeperen is bijvoorbeeld het plegen van verschillende telefoontjes of het beantwoorden van een aantal standaard brieven.

 

Pas dit stappenplan toe op je doe-later taken

1.    Maak een onderscheid
2.    Plan
3.    Volg op

Maak een onderscheid

Beslis welke van je taken op de doe-later lijst komen. Als je ze niet vandaag moet doen, zet ze dan op deze doe-later lijst.

Plan

Kies een definitieve datum waarop je doe-later taken doe-nu taken worden. Leg dit vast in je agenda.

Volg op

Kijk regelmatig in je agenda en zet je geplande taken op tijd op je doe-nu lijstje. Werk met reminders in je electronische agenda zodat je tijdig actie kan nemen. Volg je eigen taken goed op, maar veergeet ook niet de taken op te volgen van dingen die je gedelegeert hebt. Probeer rekening te houden met dit stappenplan als je je planning maakt. Je bent meer ontspannen en relaxed aan het werk, als je weet dat je al je taken onder controle hebt.

By Ingrid V.

Creatieve 1000-poot en freelance trainer met interesses als GTD, productiviteit, persoonlijke ontwikkeling, management, blogging, technologie,

1 comment

Leave a comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.