Over het verschil tussen groei en verandering en het weten welke jij nodig hebt …

Twee woorden die je dikwijls tegenkomt op websites en blogs die over persoonlijke ontwikkeling gaan, zijn VERANDERING en GROEI. Het is erg verleidelijk om deze woorden steeds te gebruiken op een spirituele manier met de bedoeling te zeggen dat je wil praten/schrijven over “een beter, rijker leven”.

Toch zijn dit verschillende begrippen en is het belangrijk het verschil te begrijpen.

danigeza / Pixabay

Wat is verandering ?

Verandering betekent dikwijls een ommekeer, een wending.
Als je zegt dat je je leven wil veranderen, dan bedoel je waarschijnlijk dat je een nieuwe job of studierichting kiest, of dat je op relationeel vlak een grote beslissing zal nemen.

Verandering kan iets eenmaligs zijn.
Sommige zaken gebeuren plots, zoals bijvoorbeeld ontslagen worden. Het gevolg hiervan is dat de volgende dagen, weken (en misschien wel maanden) anders zullen worden.

Verandering kan van buitenaf opgelegd worden.
Niet alle veranderingen worden door jou gekozen. Sommige gebeuren van buitenuit. Het is erg belangrijk om te begrijpen hoe je met deze veranderingen omgaat. In een volgend artikel zal ik hier verder op in gaan.

Wat is groei ?

Groei neemt tijd in beslag
Terwijl verandering vrij plots kan gebeuren, gaat er bij groei wel wat meer tijd over.
Je wordt geen expert op 1 dag en het duurt ook langer dan 1 week om van die vervelende gewoonte af te geraken.

Groei is een toenemend proces
Als je groeit, dan ontwikkel je jezelf gestaag in 1 richting. Je wordt steeds beter in je werk, je wordt steeds een betere partner/ouder.

Groei heeft motivatie nodig
Terwijl verandering van buitenaf komt, is groei daarentegen is dat uit jezelf komt. Anderen kunnen je wel helpen, steunen en aanmoedigen, maar uiteindelijke ben JIJ wel degene die het moet waarmaken.
Groeien vergt energie en moeite op lange termijn en dit wil zeggen dat je steeds gemotiveerd moet blijven.

Heb jij verandering of groei nodig ?

Op sommige momenten in ons leven, krijgen we te maken met grote en ingrijpende veranderingen. Soms zijn deze veranderingen moeilijk te verdragen en te overzien en willen we oplossingen vinden.
Op andere momenten loopt alles op rolletjes.
We zitten op het juiste spoor en moeten gewoon in de flow blijven.

In welke situatie bevindt jij je nu en hoe kan je uitzoeken of je nu behoefte aan GROEI of aan VERANDERING hebt?
Op beste manier waarop IK een onderscheid maak, is het volgende : bevindt je je in een situatie die kan verbeteren als je wat moeite zou doen? Als je het gevoel hebt, dat er geen enkele (of weinig) kans op verbetering is, dan is het tijd voor een ommezwaai, een verandering.

Stel, je denkt erover om een punt te zetten achter je huidige job. Dit is iets waar velen al wel eens over nadenken.

VERANDERING kan nodig zijn als

  • Je nog altijd die eerste job doet die je vlak na je studies vond en waarin je je eigenlijk nooit echt in hebt kunnen vinden.
  • Je gezondheid (zowel mentaal als fysiek) leidt onder je werk
  • Je hebt nu een passie gevonden die je, als je het een aantal jaren eerder had geweten/ervaren, nu echt wel als carrière gekozen.

GROEI kan nodig zijn als

  • Je ondervindt dat je op professioneel vlak wel een toegevoegde waarde hebt, maar je huidige rol niet zo bevredigend is.
  • Je je draai niet meer kan vinden bij je collega’s
  • Als je bij je huidige werkgever een stapje hoger op de ladder wil geraken.

Er zijn nog andere situaties die je op deze manier kan bekijken.
Denk eens aan je financiën.
Is het tijd voor een radicale verandering (zoals je creditkaart doorknippen) of moet je gewoon wat bijleren ( aan de hand van tips en goede raad).
En wat met je relatie?
Als je je niet gelukkig voelt, is het misschien tijd voor een verandering (zoals een scheiding) of is het al voldoende om jezelf als mens wat meer te ontwikkelen (en te werken aan wat eigenschappen, zoals geduld, begrip, …)

Er is geen standaard antwoord op al deze vragen die te maken hebben met persoonlijke ontwikkeling en ze hangen dan ook af van situatie tot situatie en van persoon tot persoon.
Heb jij al eens een radicale verandering moeten maken in je leven ? Of was het voldoende om te groeien ?
Hoe ga jij om met groei ?

By Ingrid V.

Creatieve 1000-poot en freelance trainer met interesses als GTD, productiviteit, persoonlijke ontwikkeling, management, blogging, technologie,

1 comment

Leave a comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.