Het geheugenpaleis

De techniek van het geheugenpaleis is één van de meest krachtigste technieken om je geheugen te ontwikkelen. Het is niet alleen effectief, maar ook een erg leuke techniek die helemaal niet moeilijk is om te leren.

“Een geheugenpaleis is de innerlijke wereld van een geheugenexpert: een samensmelting van verbeelding en herinnering.”

Het geheugenpaleis wordt al gebruikt sinds de tijd van de Romeinen en het is verantwoordelijk voor een paar ongelooflijke geheugenprestaties.
Acht-voudig wereld-geheugen-kampioen Dominic O’Brien kon op deze manier 54 kaartspellen (dat zijn 2808 kaarten) onthouden in de juiste volgorde, na ze slechts 1 keer gezien te hebben. Er zijn nog vele andere prestaties gekend van anderen, alleen door het gebruik van de geheugenpaleis techiek (of een variant ervan).

Met de techniek van het geheugenpaleis kan je erg gemakkeijk een taal leren, een spreekbeurt onthouden, je voorbereiden op examens, en nog zo veel meer.

Het geheugenpaleis

Het geheugenpaleis is gebaseerd op het feit wat we erg goed zijn in het herinnneren van plaatsen die we kennen. Een “geheugenpaleis” is een metafoor (beeldspraak die berust op vergelijking) voor een bekende plaats die je je gemakkelijk kan visualiseren.
Het kan een plaats in je huis zijn, of misschien de weg die je dagelijks aflegt naar je werk. Of een museum waar je je erg vertrouwt voelt. Alles is mogelijk. Deze bekende en vertrouwde plaats zal je gids zijn om welke informatie dan ook te bewaren en terug te herinneren.

Laat ons eens zien hoe het werkt.

hurk / Pixabay

5 stappen om het geheugen paleis te gebruiken

1. Kies je paleis.

Eerst en vooral moet je een plek kiezen waar je je erg vertrouwd mee voelt. Het effect van de techniek staat of valt bij je vermogen om je deze plek voor te stellen en er in rond te wandelen. Je moet eerst in staat zijn om er “aanwezig te zijn”, enkel en alleen door je het geestelijk voor te stellen.

Een goede keuze kan je eigen huis zijn. Hoe levendiger je je details kan voorstellen, hoe effectiever de techniek is.

Probeer je een “route”, een weg voor te stellen in je kamer of plaats. Dus in plaats van je je een statische voorstelling van je huis in te beelden, stel je voor dat je door je huis (of 1 bepaalde kamer) wandelt. Probeer steeds dezelfde route (volgorde) aan te houden.

Nog een paar suggesties die je ook kan gebruiken als geheugen paleis:

 • Bekende straten in je stad/dorp. Mogelijke routes van je werk naar huis, of naar een vriend…
 • Je vroegere school. Je kan je de wandeling van de klassen naar de refter voorstellen. Of van de speelplaats naar de turnzaal.
 • Je werkomgeving. Probeer je de verplaatsing van bureau naar koffiemachine voor te stellen. Of de weg naar de administratie.
 • De omgeving. Probeer je voor te stellen dat je in de buurt van je huis wandelt, naar de bibliotheek, langs bepaalde huizen, door het park, … 

 

2. Maak een lijst van bijzondere kenmerken of opvallende zaken

Nu moet je aandacht besteden aan de opvallende kenmerken in je paleis. Als je een wandeling door je huis had gekozen, is het eerste wat je tegenkomt de voordeur. Als je de sportzaal had gekozen, kan je kiezen voor de specieke fitnesstoestellen. Als jij het gemakkelijk kan voorstellen, dan is het prima.

Probeer nu in je geest door je paleis te wandelen. Wat kom je allemaal tegen ?

Analyseer de kamer (of de route) erg methodisch. Je kan een standaard procedure toepassen, zoals kijken van links naar rechts.
Wat is het volgende dat opvalt ?

Maak voortdurend mentale notities van de dingen die je opvallen. Elk van deze kenmerken wordt een kapstok. Dit is een plaats waar die je later zal gebruiken om bepaalde informative te bewaren.

3. Prent je paleis in

Als je deze geheugentechniek wil doen slagen, is het belangrijkste dat je de plaats of de route voor 100% in je geheugen hebt ingeprent.
Loop zo dikwijls door je kamer – steeds in dezelfde volgorde- dat je het niet meer kan vergeten.

Als je visueel bent ingesteld zal het niet zo moeilijk zijn. Anders kan je volgende tips toepassen:

 • Wandel echt door de kamer of langs de route. Herhaal luidop de speciale kenmerken of objecten die je tegenkomt.
 • Schrijf je kenmerken op een stukje papier. Lees ze af en ga ondertussen langs de route. Doe dit luidop.
 • Bekijk je voorwerpen steeds vanuit hetzelfde oogpunt.
 • Weet dat visualisatie gewoon een vaardigheid is. Je kan dit ontwikkelen en er beter in worden.
 • Als je denkt dat je klaar bent, oefen het dan nog 1 keer. Het is echt belangrijk dat je alles door en door kent.

Als je ervan overtuigd bent dat je de route in je geheugen hebt gestampt, ben je klaar. Nu heb je je eigen paleis dat je steeds opnieuw kan gebruiken om alles wat je ook wil, te onthouden

4. Associeer – leg verbanden

Nu dat je meester bent van je eigen paleis, is het tijd om het ook te gebruiken.

Zoals veel systemen die het geheugen verbeteren, werkt het geheugenpaleis met visuele associaties. Het is een simpele methode: je neemt een bekende afbeelding- “een geheugen-notitie” – en die combineer je met het element dat je wil onthouden. Elke geheugen-notitie is een afzonderlijk kenmerk van ons geheugenpaleis.

Met deze techniek kan je tonnen informatie opslagen, maar we zullen misschien eens met een simpel voorbeeld beginnen.
Neem je huis als geheugenpaleis om een boodschappenlijstje te onthouden.
Laat ons veronderstellen dat het eerste punt op de lijst “spek” is.

Ga nu in je verbeelding naar je geheugenpaleis. Het eerste wat je ziet is de voordeur. Nu moet je op een belachelijke en opvallende manier het eerste item (dus het spek) visueel combineren met je voordeur.
Je kan plakjes spek aan de deur zien hangen, of je kan een enorme sleutel van spek in het sleutelgat zien steken. Laat gewoon een beeld in je opkomen waarme je het spek en de voordeur associeert. Het kan niet anders dan dat het iets gek of belachelijk zal zijn.

Doe nu de deur open en volg exact de route, zoals je ze hebt ingeprent. (zie punt 3). Kijk en zie het volgende typerende kenmerk ( de kapstok) dat je tegenkomt en maak daarmee de associatie met het tweede puntje op je boodschappenlijstje.
Je weet ondertussen wat je moet doen. De techniek is altijd hetzelfde. Dus associeer mentaal elk typerend voorwerp uit je geheugenpaleis met iets van je boodschappenlijstje.
 

5. Bezoek je paleis

Als je op dit punt bent aangekomen, heb je alles op je lijstje gememoriseerd.  De eerste keren dat je dit doet, zal je het waarschijnlijk wat moeten herhalen. Hoe meer je het gewoon bent, hoe sneller het gaat.

Nu begin je weer opnieuw (in ons voorbeeld aan de voordeur) en je wandelt de route af van begin tot eind. De zaken die je in je geheugen hebt geprent, zullen vanzelf in je opkomen als je langs de gekozen herkenningspunten wandelt. Als je aan het einde van je paleis gekomen bent, wandel je terug in de tegenstelde richting.

Uiteindelijk draait het allemaal om je vermogen tot visualisatie. Hoe meer ontspannen je bent, hoe gemakkelijker het zal gaan en hoe effectiever het onthouden zal gaan.

Tot slot

 • De methode van het geheugenpaleis is niet alleen erg effectief, maar het is ook erg prettig om te doen.
 • Met een weining ervaring al, zullen de lijsten die je hebt ingeprent gemakkelijk enkele dagen ( en soms zelf weken) in je geheugen blijven zitten.
 • Het allerbelangrijkste is om je paleis goed te kennen.
 • Je kan ook meerdere paleizen ontwerpen en je maakt ze zo eenvoudig of ingewikkeld als je zelf wil. Elk paleis is een “geheugenbank”, klaar om gebruikt te worden.
 • Het associeren van fysische plaatsen met mentale begrippen is een enorm krachtige combinative.
 • Nog een filmpje over Matteo Ricci, een Italiaanse jezuiet en missionaris die lange tijd een belangrijke schakel vormede tussen Europa en China. Hij is bekand om zijn vertaalwerk, hij was cartograaf en was veel bezig met geheugenpaleizen.
  Klik hier voor het filmpje.

Heb jij als eens een soortgelijke techniek gebruikt ?
Wat vind je ervan ? Zou je het willen gebruiken

By Ingrid V.

Creatieve 1000-poot en freelance trainer met interesses als GTD, productiviteit, persoonlijke ontwikkeling, management, blogging, technologie,

7 comments

 1. Ik had al van deze techniek gehoord. Een man herinnerde zich een compleet kaartspel omdat hij op elk getal een persoon kon plakken, zo ongeveer… Ik vraag mij wel af of je die techniek ook kunt toepassen op een film die je van binnen en buiten kent. Dat zou mij veel helpen!

 2. Ja, natuurlijk Zoë
  Beeld je een film in die je van buiten kent. Wandel door de film en prent bepaalde beelden als ankers in je geheugen.
  Als je dit kan, kun je nadien al je lessen hierop “vastpinnen”.
  Probeer meer eens !

 3. Hallo,
  Ik heb mijzelf aangemeld voor deze website. En ik wilde een e-book bekijken maar nu krijg ik te zien dat ik geen lid ben van deze site? Ik heb een paar keer mijn login ingevuld maar krijg steeds hetzelfde te zien. Als ik toets op aanmelden voor een zilveren account, wordt ik weer doorverwezen naar de loginpagina. Hoe los ik dit op?

  Dank je wel alvast!\
  fijne dag,
  Pauline

 4. Opps, please excuse the miserable typos in the above. I am having a pre-election cocktail and it seems to have muddled my spell check. “who” should be &#oa20;h8w”…2nd Lord, knows why I put “not” in there.

 5. 233025 336000This really is a good common sense post. Quite beneficial to 1 who is just discovering the resouces about this part. It will undoubtedly help educate me. 350728

 6. Hello there, I discovered your web site via Google even as
  searching for a related topic, your website got here up, it seems good.
  I have bookmarked it in my google bookmarks.
  Hello there, just become aware of your weblog via Google,
  and located that it’s truly informative. I’m gonna watch
  out for brussels. I’ll be grateful when you continue this in future.

  Numerous folks will likely be benefited from your writing.
  Cheers!

Leave a comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.