De prioriteiten in je leven

Als je efficiënt en met bepaalde doelen wilt leven, is het erg belangrijk om je prioriteiten te kennen. Dit hoeft echter niet altijd moeilijke opdracht te zijn.
Als je de tijd neemt om je prioriteiten vast te leggen, is de kans groter dat je je doelen ook zal bereiken.

Hieronder staan een aantal stappen die je kan volgen om zo te leren omgaan met je prioriteiten. Het is niet de bedoeling dat je ze allemaal letterlijk opvolgt, maar door even te tijd te nemen om ze rustig te lezen, kan je wel een beter idee krijgen hoe je zelf kan beginnen met het vastleggen van jouw prioriteiten.

adueck / Pixabay

Probeer de volgende eenvoudige stappen eens….

1. Bepaal je doelen.
Het eerste wat je jezelf moet afvragen als je je prioriteiten wil bepalen, is om te bepalen wat je doelen en prioriteiten nu zijn. Je doelen kunnen klein of groot zijn, je kan 1 bepaald doel hebben, of meerdere….
Denk er eens even over na en schrijf ze desnoods op.
Het bepalen van je doel is echt de eerste stap. Als je niet weet wat je wil bereiken, kan je ook onmogelijk prioriteiten vastleggen.

2. Maak je doelen helder en transparant.
Nu je beslist hebt wat je doelen zijn, kan je hieraan werken. Probeer ze zo eenvoudig mogelijk te definieren. Het is niet de bedoeling alle details achterwege te laten, maar het is wel belangrijk ze zo te vewoorden, dat ze ook in de toekomst duidelijk blijven.

 3. Zoek een evenwicht.
Waarschijnlijk heb je meerdere doelen en prioriteiten. Een evenwicht zoeken tussen deze verschillende doelen is erg belangrijk. Als je teveel aandacht besteedt aan dat ene doel, dan verwaarloos je het andere. Probeer je bewust te worden van AL je doelen.
Op het einde van de week, kan je even een korte evaluatie maken. Sta even stil wat je allemaal gedaan hebt. Zo blijf je gefocused op AL je doelen.

4. Organiseer.
Organisatie is ook erg belangrijk wanneer je prioriteiten vastlegt.
Wie georganiseerd te werk gaat, is efficient bezig. Je doet meer dingen op kortere tijd.

 5. Je kan niet alles doen.
Een kleine valkuil is het volgende: je bent erg georganiseerd bezig en je kan veel dingen afwerken. Toch moet je ervan bewust zijn dat je niet alles kan. Er gaan maar 24 uur in een dag. Het zal altijd gebeuren dat je niet alles kan afwerken.

6. Concentreer en focus.
Als je met je doelstellingen bezig bent, is het belangrijk om gefocused te blijven. Iedereen laat zijn gedachten wel eens afdwalen. Probeer er toch voor te zorgen dat je dingen niet begint uit te stellen. Blijf gefocused!

7. Wees enthousiast!
Enthousiasme is erg belangrijk als je bezig bent met je uitdagingen. Als je uitdagingen je niet prikkelen, zal je snel je interesse verliezen. Doelen bereiken is erg moeilijk als je niet over een dosis enthousiasme beschikt. Je houdt het alleen maar vol als er passie en enthousiasme bij komt kijken.

8. Beloon jezelf.
Het is erg belangrijk om jezelf ook regelmatig te belonen. Als je een belangrijk stap hebt gezet in het bereiken van een doel, beloon jezelf dan. Sta er even bij stil dat je weer iets hebt bereikt.

Heb jij doelen ? En bereik je deze ook effectief of modder je maar wat aan ?
Heb jij manieren om er voor te zorgen dat je je doelen ook haalt ?

By Ingrid V.

Creatieve 1000-poot en freelance trainer met interesses als GTD, productiviteit, persoonlijke ontwikkeling, management, blogging, technologie,

Leave a comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.