De kracht van je besluiten

Wat kan de richting van je leven veranderen en bepalen?

Wat bepaalt wat jij allemaal gaat doen, vandaag, morgen, volgende week, volgend jaar, … ?

Het leven dat jij vandaag leidt is het gevolg van de beslissingen die je vroeger maakte.
Je toekomst wordt gevormd door de beslissingen die je vandaag maakt.

Veel mensen geloven dat de situatie en de omstandigheden bepalend zijn voor de kwaliteit van hun leven. Ik ben akkoord dat sommige zaken een invloed hebben en dat wij onze situatie soms moeten aanpassen MAAR … ik ben er wel van overtuigd dat wij voor het grootste deel voor onszelf verantwoordelijk zijn en alles volledig in de hand hebben door de besluiten die we maken.
Wij maken de keuzes en de beslissingen en stippelen zo ons levenspad uit.

artverau / Pixabay

De belangrijkste beslissing

De krachtigste beslissing die je kan maken, (die je eigenlijk MOET maken ) is dat je de verantwoorlijkheid moet nemen over alles wat je overkomt. Dit is de enige manier waarop je controle krijgt over je eigen leven.

Als je er steeds van overtuigd blijft dat je leven wordt bepaald door alles van buitenaf, dan zal je je steeds achter excuses blijven verstoppen.

Je blijft geloven in “sorry, maar ik kan er niets aan doen” en neemt geen initiatief meer. Je ondergaat je leven.

In een andere artikel op MindWell Megazine schreef ik al over het heft in eigen handen nemen. Lees het hier.

De enige manier om deze negatieve en destructieve manier van denken af te leren, is door de volledige verantwoordelijkheid te nemen. Neem het besluit om terug controle over je leven te krijgen.

Iedereen komt uitdagingen tegen in zijn leven; iedereen heeft te maken met tegenslag. Maar blijf niet aan de zijlijn staan.
Pas als je een besluit neemt, maak je vooruitgang.

Het gaat niet om wat er met je gebeurt, het gaat om wat jij beslist ermee te doen.

Wat is een beslissing?

Een van de meeste alledaagse redenen waarom beslissingen niet altijd tot het gewenste resultaat leiden, heeft te maken met het begrijpen van de echte betekenins van beslissingen nemen.
De betekenis van “beslissing” wordt tegenwoordig zo oppervlakkig toegepast, dat het niet meer als een kordaat besluit wordt gezien, maar meer als “wishful thinking”

Een voorkeur is nog geen beslissing

  • Ik zou graag …
  • Ik wil ….
  • Ik ben van plan …

Dingen zoals hierboven zijn nog geen beslissingen. Ze duiden niet op een engagement of een verplichting.
Echt beslissingen vereisen engagement. Commitment.

Een engagement of een verplichting impliceert dat je bij je besluit blijft eens je het genomen hebt, wat er ook gebeurt.
Het wil zeggen dat je bepaalde verwachtingen hebt en dat je daar in gelooft.

Beslissingen maken…hoe doe je dat ?

Er gebeuren wonderlijke dingen als je beslissingen hand in hand gaan met een totaal engagement.
Veel mensen ervaren een enorm gevoel van opluchting als ze eenmaal een besluit genomen hebben omdat ze dan een helder doel voor ogen hebben. Duidelijkheid zorgt voor een positieve boost!

Het maken van beslissingen, het doorhakken van knopen is een vaardigheid die je al doende leert. Hoe meer je besluiten neemt, hoe meer je het gevoel zal hebben dat jij ook echt controle over je leven hebt.
In plaats van uitdagingen te vinden op je weg, zie je kansen en nieuwe mogelijkheden. In plaats van muren die je tegenhouden, zie je horden waar je over kan springen.

Het is wel niet omdat je je iets besloten hebt, dat je onverzettelijk en compromisloos moet zijn.
Door ervaring leer je hoe je je besluit op subtiele manier kan manipuleren om het verwachte resultaat te halen. Hierbij komt je vaardigheid in het maken van beslissingen kijken. Wie deze vaardigheid beheerst, kan veel uit zijn leven halen.

Om de krant van je beslissing te leren kennen, moet je je bewust zijn van alle gevolgen die een bepaalde beslissing heeft. Pas als je over de gevolgen hebt nagedacht, kan je je ook echt engageren.

In plaats van te kiezen voor een onmiddelijke uitkomst, hou je beter rekening met de resultaten op lange termijn. Laat je niet verleiden door snelle verbeteringen.

Zorg er ook voor dat je beslissingen in overeenstemming zijn met je eigen natuur, met je persoonlijke waarden. Je bent erg nadelig en onvruchtbaar bezig als je beslissingen neemt die voor een intern conflict zorgen. Onderwerp je motieven en de gevolgen van je beslissing altijd aan een grondig onderzoek.

Als je een belangrijke beslissing moet nemen, kan je de volgende stappen volgen.

  1. Wat wil ik bereiken ?
  2. Wat zijn de gevolgen als ik dat doel bereik ?
  3. Welke stappen moet ik nemen om dit doel te bereiken ?
  4. Kom ik in conflict met mezelf als ik deze stappen onderneem ?
  5. Hoelang zal het duren voor ik mijn doel bereik ?

Als je over deze stappen hebt nagedacht, als je logische en overzichtelijke antwoorden hebt gekregen, is er eigenlijk niets wat je nog tegen houdt. Je kan je beslissing dan bewust nemen.
Als je je beslissing op deze manier genomen hebt, ben je automatisch ook echt geengageerd.

Verkeerde beslissingen ?

Er bestaat een diepe kloof tussen mensen die erg bewust met hun beslissingen bezig zijn en mensen die gewoon op de stroom meevaren.

Ik denk dat het belangrijk is om controle te krijgen over je eigen beslissingen, anders blijf je een slachtoffer van de omstandigheden. (Dat is natuurlijk ook een beslissing)

Er zijn 3 soorten mensen :

Degenen die hopen dat er iets gebeurt :
Dit zijn over het algemeen mensen die de dynamiek van het zelf nemen van beslissingen niet begrijpen en die genoegen nemen met wishful thinking.

Degenen die dingen laten gebeuren
Deze mensen nemen hun beslissingen er zorgvuldig, zetten zich 100% in en nemen het heft in eigen handen.

Degenen die zich afvragen wat er gebeurt
Deze mensen vermijden elke verantwoordelijkheid en vragen zich dan verwonderd af waarom ze hun doelen niet bereiken

Als je echt controle over je leven wil, als je echt wil dat dingen gebeuren, dan is het noodzakelijk dat jij de vaardigheid aanleert om beslissingen te nemen.

Veel mensen vermijden beslissingen omdat ze schrik hebben om te mislukken. Wat als je beslissing niet de juiste was ?

Iemand die ervaring heeft met het nemen van beslissingen, bekijkt dit anders : hij ziet geen mislukkingen, hij ziet resultaten.
Als het resultaat niet 100% tot tevredenheid stemt, dan leer je van je ervaring, je doet wat aanpassingen en gaat verder met nieuwe daden. Door het leerproces kan je je doelen bereiken. Elke inspanning vergroot je kennis.

De enige vorm van mislukken is als je opgeeft. Als je opgeeft, staat alles stil. Er gebeurt niets meer. Je leert niets meer bij.

De moeilijkste stap bij het aangaan van uitdagingen is de beslissing om er ook iets aan de doen. Om de juiste stappen te ondernemen.

Zijn er in jouw leven zaken waar je niet tevreden over bent ? Wil je daar verandereing in brengen? Zoek oplossingen en begin eraan! Alleen op deze manier neem jij je leven in eigen handen. Probeer de 5 stappen toe te passen en sta volledig achter je besluit.

By Ingrid V.

Creatieve 1000-poot en freelance trainer met interesses als GTD, productiviteit, persoonlijke ontwikkeling, management, blogging, technologie,

1 comment

Leave a comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.