Creativiteit is een erg belangrijke eigenschap in iemands leven. Niet iedereen is even creatief, maar het is wel een eigenschap die je kan ontwikkelen. Ik heb hierover al een paar artikels geschreven.
Lees meer over het ontdekken van je creativiteit; klik hier.

Lees meer over de 10 manieren om het creatieve beest in je los te laten; klik hier
In dit artikel ga ik dieper in hoe je je verbeelding en fantasie kan ontwikkelen door je creativiteit te gebruiken. Verbeelding en fantasie laten je toe om voorbij je grenzen te denken.

pattyjansen / Pixabay

Die eerste gedachten

De hele dag  flitsen allerlei gedachten door ons hoofd. We worden bedolven onder allerlei gedachten, bewust en onbewust.
Veel gedachten worden gefilterd door de meningen van anderen. We laten onze gedachten ( en dus ook ons gedrag) beïnvloeden door wat anderen van ons zouden kunnen denken. En dus houden we onszelf tegen. We beperken onszelf.

Door bewuster naar onze gedachten te luisteren, worden we ons echt bewust van wat ons bezig houdt. We merken dat wij ook originele gedachten en ideeën hebben.

Luister naar je gedachten en begin associatief te denken. Dit kan in een flits gebeuren, maar er kunnen gerust ook enkele uren over gaan. Laat een gedachte of idee wat sudderen en rijpen.

Brainstorming

Brainstorming is het houden van een sessie waarin ideeën en gedachten vrij, zonder beperking, op ontdekking kunnen gaan. Alles mag.

Meestal wordt brainstorming in een kleine groep gedaan, met zo’n 6 tot 12 deelnemers. Een buitenstaander, de zogenaamde brainstormbegeleider, coacht het groepje. Ik werk regelmatig als brainstormbegeleider bij verschillende bedrijven. Hier kan je er meer over lezen; klik hier.

Logica is dikwijls de nemesis van brainstorming. Door logisch te denken beginnnen we te oordelen over onze gedachten en dit is funest voor creativiteit.

Spelregels voor een brainstorm

  • Stel oordelen uit.
  • Kwantiteit gaat boven kwaliteit – Hoe meer ideeën hoe beter.
  • Geen idee is tè gek – Hoe vreemder de ideeën hoe liever.
  • Inhaken op elkaars ideeën mag.
  • Er bestaat geen auteursrecht op een idee.

Outside the Box

Een ander nadeel van logisch denken is dat het ons vasthoudt aan het redelijke. Dit heeft een erg negatief gevolg op onze verbeelding en fantasie: wie logisch en redelijk denkt, blijft binnen “grenzen” denken. Onze logische manier van denken begrenst ons.

Verbeelding en fantasie is iets wonderbaarlijk en je kan dit verder ontwikkelen door visualisatie of door te dagdromen. Iedereen kent de kracht van de verbeelding en creativiteit van ons brein in dromen. Het is mogelijk om dezelfde creativiteit op gang te brengen in ons “wakkere” leven, als je ze deze creativiteit niet onderdrukt en onderhoudt.

Laat je geest en gedachten vrij rondwandelen, geniet ervan.  Als je een in de eerste plaats gek idee hebt, probeer er dan toch eens verder over na te denken.

Later deze week gaan we verder met de fantasierijke en vindingrijke geest en dan gaan we dieper in op het sociale aspect.

Soortgelijke artikels: