De 10 beste zelfhulp boeken…die eigenlijk geen zelfhulp boeken zijn.

Ik lees om te leren.
Ik lees ook om mezelf te verbeteren.

Ik lees enorm veel en de onderwerpen zijn erg gevarieerd. Uiteraard lees ik ook zelfhulp boeken. Als je een boekenwinkel binnenstapt, word je ermee om je oren geslagen.
Dit soort boeken verkoopt als zoete broodjes. Sommige zijn fijn om te hebben, van andere heb je soms spijt dat je ze gekocht hebt.

Twee perspectieven.

Alhoewel er af en toe een fantastisch en uniek juweeltje tussen zit, kan je zelfhulp boeken gemakkelijk verdelen in twee manieren van denken.

Er zijn

 • boeken gericht op het halen van doelen : ze helpen je doelen sneller te halen, hoger te mikken , ..
 • boeken gericht op geluk : Ze leren je je emoties te controleren en vrede met jezelf te hebben.

Dit zijn allebei goede en degelijke perspectieven. Maar het zijn er slechts twee.
Je hebt ook nog hedonisme, epicurisme, taoisme, … en andere filosofieën die je als uitgangspunt kan nemen.

DGlodowska / Pixabay

Verbreed je horizon

Afgezien van sommige boeken die echt baanbrekend zijn, denk ik dat je na zo’n 15 a 20 boeken (zelfhulp boeken dan ) kan stoppen. Lees vanaf dan boeken met een bredere achtergrond en meer ideeën zodat je invalshoek groter wordt.
Hoe groter en ruimer je lees-dieet, hoe unieker je manier van denken zal worden.

10 boeken om mee te beginnen

Hier is een overzicht van niet zo zelfhulp-achtige boeken die je meenemen buiten de platgetreden paden en die je totaal verschillende invalshoeken laten zien.

1. De prins – Niccolo Machiavelli

Dit is een klassiek boek over macht en strategie.
Machiavelli schrijft meedogenloos en polltiek incorrect naar hedendaagse maatstaf.  Toch zijn zijn gedachten over het verkrijgen en behouden van macht erg contrasterend met elk hedendaags zelfhulp boek.

 “Men should be either treated generously or destroyed, because they take revenge for slight injuries – for heavy ones they cannot.”

2. Siddhartha – Hermann Hesse

Een roman over het leven van Siddharta, die op zoek gaat naar zichzelf en de betekenins van het leven.
Een fantastisch boek dat onze relatie verkent met rijkdom, armoede, verlangen, zonder in cliches te hervallen.

 “Was Atman then not within him? Was not then the source within his own heart? One must find the source within one’s own Self, one must possess it. Everything else was seeking – a detour, error.”

3. Meditaties– Marcus Aurelius

Een klassieker onder de stoïsche boeken. De stoïsche filosofie presenteert zichzelf als de aangewezen weg om de mens gelukkig te maken. Alles wat gebeurt in de wereld is volgens de Stoa van tevoren onverbiddelijk bepaald, maar de vrijheid en autonomie van de mens zit hem erin dat hij vrij is in zijn reactie hierop. Deze reactie is bepalend voor het menselijk geluk.

 “If you are distressed by anything external, the pain is not due to the thing itself, but to your estimate of it; and this you have the power to revoke at any moment.”

4. Zen en de kunst van het motoronderhoud – Robert M. Pirsig

Dit boek is het meest verspreide hedendaagse boek over filosofie genoemd. Het raakt veel zelfhulp thema aan, maar wat het boek zo apart maakt is de manier om de verzschillende methodes aan te geven. Veel boeken hebben belangrijke conclusies mee en zijn licht  wat betreft het process zelf. Dit boek daarentegen is een echte oefening in het denken.

( Wie wil kan het boek in .pdf lezen op de pagina free ebooks. Je moet wel inloggen om toegang te hebben. )

“You are never dedicated to something you have complete confidence in. No one is fanatically shouting that the sun is going to rise tomorrow. They know it’s going to rise tomorrow. When people are fanatically dedicated to political or religious faiths or any other kinds of dogmas or goals, it’s always because these dogmas or goals are in doubt.”

5. De kunst van het oorlogvoeren  – Sun Tzu

Ik heb gehoord dat dit boek nu verplicht is voor studenten van sommige business scholen. Dit is een klassiek in militaire strategie.  Het gaat over hoe je je tegenstander te slim af kan zijn. Hoewel het boek geschreven is voor oorlogsomstandigheden, kan je het ook gebruiken voor  de vele obstakels die je in het leven kan tegenkomen.

 “All warfare is based on deception. Hence, when able to attack, we must seem unable; when using our forces, we must seem inactive; when we are near, we must make the enemy believe we are far away; when far away, we must make him believe we are near. Hold out baits to entice the enemy. Feign disorder, and crush him.”

6. Stof tot nadenken  – Steven Pinker

Veel zelfhulp boeken gaan over hoe we onze taal gebruiken.
Het hele concept van neuro linguistisch programmeren is gebaseerd op het odee dat onze taal en onze gedachten verstrengeld zijn.

‘Stof tot nadenken’ gaat over hoe taal onze gedachtenwereld vorm geeft.

7. De eeuwige bron– Ayn Rand

Enerzijds is het een roman over een innovator – de jonge, briljante architect Howard Roark  – en zijn strijd tegen de gevestigde orde, die nog steeds vasthoudt aan de traditie. Anderzijds legt Ayn Rand in De eeuwige bron de basis voor haar filosofische ideeën. Zij noemde haar filosofie ‘objectivisme’. Haar gedachtegoed is heden ten dage nog steeds actueel en wordt bestudeerd aan vele universiteiten. Ayn Rand over objectivisme: ‘mijn filosofie, in essentie, is het concept van de mens als heldhaftig wezen, met zijn eigen geluk als moreel doel van zijn leven, met productieve prestaties als zijn bewonderwaardigste activiteit en reden als zijn enige absoluut.’

 “But you see, I have, let’s say, sixty years to live. Most of that time will be spent working. I’ve chosen the work I want to do. If I find no joy in it, then I’m only condemning myself to sixty years of torture. And I can find the joy only if I do my work in the best way possible to me.”

8. De zelfzuchtige genen– Richard Dawkins

Evolutie heeft niet alleen invloed op de genen, maar ook op ideeën. In het boek wordt door Dawkins ingegaan op de gevolgen die de evolutietheorie heeft gehad op onze visie op een van de belangrijkste aspecten van het menselijk maatschappelijk leven: de biologie van de zelfzucht en het altruïsme.In dit boek komt Dawkins als eerste met het begrip meme.

 “The meme for blind faith secures its own perpetuation by the simple unconscious expedient of discouraging rational inquiry.”

9. Uitblinkers – Malcolm Gladwell

‘Uitblinkers’ is een stimulerende en verbazende zoektocht naar de herkomst van succes. En die ligt niet, zoals meestal wordt gedacht, in een bijzonder brein of een verbluffend talent. In ‘Uitblinkers’ laat Malcolm Gladwell zien waarom sommige mensen succes hebben, en andere niet.

 “The values of the world we inhabit and the people we surround ourselves with have a profound effect on who we are.”

10. Tao Te Ching  – Lao Tzu

Bondig, mooi en diepzinnig.
Dit boek  is een van de belangrijkste geschriften van het taoïsme, dat naast het confucianisme en boeddhisme een van de grote drie Chinese filosofieën is.

 “To live until you die is to live long enough.”

“Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.”

 

Ken jij nog andere boeken met een boodschap of waarvan je kan leren en groiene zonder dat ze per se vallen onder de noemer “zelfhulp” ?
Als je wil, mag je je schatten delen.

By Ingrid V.

Creatieve 1000-poot en freelance trainer met interesses als GTD, productiviteit, persoonlijke ontwikkeling, management, blogging, technologie,

7 comments

 1. Hallo Ingrid,
  wow, je hebt een indrukwekkende lijst van boeken gelezen. als je er 1 zou aanbevelen welke zou dat zijn?
  hartelijke groet Lorraine Simoons
  PS: ik moet bekennen dat ik er geen van heb gelezen.

 2. Goh, een moeilijk vraag. Ik heb die boeken de laatste twee jaar gelezen. De Prins is al een tijdje geleden en ik zou dat eigenlijk terug moeten herlezen. Een mens verandert constant en ik zou dat boek nu met andere ogen lezen.

  Tao Te Ching vind ik een klassieker, maar ik ben sowieso al een grote fan van de Chinese filosofie.

  Wat me nu erg bijstaat is het boek van Malcolm Gladwell, maar dat komt ook omdat dat 1 van de laatst gelezen boeken is.

  Wat ik deze week nog (door research voor dit artikel) tegenkwam is :
  The Four Agreements van Miguel Ángel Ruiz.
  Kort samengevat :
  1.Be Impeccable With Your Word.
  2.Don’t Take Anything Personally.
  3.Don’t Make Assumptions.
  4.Always Do Your Best.

  Dit boek wil ik dus ook te pakken krijgen.

  Heb jij soms aanraders ? Ik hoor het graag van je.

 3. Mooie lijst. Deze zou ik willen toevoegen (er zijn er meer, dan om te beginnen…)
  * Douglas R. Hofstadter – Gödel, Escher, Bach
  * Paulo Coelho – De alchemist
  * Thomas L. Friedman – De aarde is plat
  * Rik Smits – Dageraad: Hoe taal de mens maakte

 4. en niet te vergeten: Piet Vroon, De tranen van de krokodil.
  in het kort: een bijzonder leesbaar wetenschappelijk relaas over de evolutie van de menselijke hersenen. Hier en daar bijzonder relativerend.

 5. Bedankt iedereen om deze boekentitles toe tevoegen.

  Hofstadter en Coelho heb ik ook gelezen en ze staan in mijn kast. Toevallig verleden week de Friedman gekocht, maar dan de engelse versie. Die ga ik op vakantie lezen.
  De andere twee ken ik niet, dus die ga ik zeker eens opzoeken in de bibliotheek.

  (sorry, maar ik ben een echte boekenmaniak 🙂 )

 6. De kunst van het oorlogvoeren – Sun Tzu heb ik tevens gelezen als ( zoals je vermeld Ingrid) tijdens mijn studiejaren economische wetenschappen. Echt wel een aanrader voor wie veel bezig is met strategie.

Leave a comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.