7 manieren om sneller te lezen

Wil jij sneller lezen ?

In dit artikel bespreek ik een aantal technieken waardoor ik mijn leessnelheid heb verdubbeld. Ik lees nu ongeveer 2 a 3 boeken per week en ik ben een slimmere lezer geworden.

Er bestaan ook een aantal snellees-mythes, die ik hier ga ontkrachtigen. Ik wil aantonen dat snellezen niets met talent te maken heeft, maar dat het een vaardigheid is die iedereen kan leren.

Hoe ik begonnen ben

Mijn eerste kennismaking kwam ik tegen in een boek over het brein. Hierin werd kort besproken hoe je kon leren snellezen. Nadien ben ik zelf verder op onderzoek gegaan en ben ik stilletjes aan wat ideeën beginnen toepassen. Mijn leessnelheid ging aardig naar boven.

Hieronder een aantal lessen die ik zelf ook toepas.

1. Gebruik een pointer

Je ogen fixeren zich niet op 1 vast punt. Terwijl je leest, bewegen ze in schokjes heen en weer om zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Elke keer dat je ogen weg bewegen, moeten ze zich terug herpositioneren. Spijtig genoeg, verplaatst deze positie zich tijdens het lezen. Deze springerige bewegingen van de ogen ( en andere afleidingen) vertragen je leessnelheid omdat je steeds opnieuw je huidige leespositie zoekt. De oplossing hiertegen is het gebruik van een pointer, iets waarmee je de woorden, terwijl je ze leest, aanwijst.

De simpelste pointer is je vinger. Plaats je wijsvinger gewoon onder een regel tekst en beweeg hem terwijl je leest. In het begin zal het gebruik van je vinger je lezen vertragen in plaats van versnellen. Maar als je na een tijdje gewoon bent aan de beweging, ga je effectiever beginnen lezen.

Een andere pointer kan een potlood, of een klein fijn stiftje zijn.

2. Snellezen is controle, en geen snelheid

Meestal wordt snellezen voorgesteld als een vaardigheid die enkel te maken heeft met het opdrijven van je snelheid. Hierdoor denken mensen nogal snel dat er een bepaald punt bestaat waarna je niet meer  in staat bent om nog informatie op te nemen of dat het begrijpend lezen vermindert naarmate je sneller leest.

Ik vind dat deze argumenten de bal mis slaan. Snellezen gaat over de controle van je snelheid, niet om gewoon maar sneller en sneller te lezen. De handigheid van het beheersen van je snelheid maakt je een betere en efficientere lezer dan dat je gewoon maar door de tekst raast.

Een pointer helpt je bij deze controle want in plaats van alleen je ogen te gebruiken, beweeg je ook echt je hand over het blad. Hierdoor heb je je leessnelheid onder controle. Als je je pointer (de vinger, potlood, ..) sneller beweegt, wordt je gedwongen om sneller te lezen. Als je je pointer trager beweegt, moet je je leessnelheid ook laten zakken. Het is juist deze controle die je toelaat om ingewikkelde of belangrijke passages met zorg te lezen en sneller door de meer gewone tekst te gaan.

Bijvoorbeeld, soms gebeurt het dat de auteur regelmatig passages herhaalt. Door deze tekst kan je dan veel sneller gaan.

3. Lees zonder Subvocalisatie

Subvocalisatie, of stille spraak is wanneer je leest en je de woorden in jezelf kan horen.
Toen we leerden lezen, spraken we de onbekende woorden hardop uit. Nadien leerde je dit af en las je in stilte.

Toch lezen veel mensen nog terwijl ze zichzelf horen.

Subvocalisatie is niet altijd slecht. Het helpt ons het verhaal begrijpen en te volgen. Je moet alleen begrijpen dat het strikt genomen niet nodig is voor het begrip. Zlaos je zeit is dzee zin prefcet te lzeen en daarom is het niet nodig om elk woord apart te vatten om deze zin te begrijpen.

Als je kan lezen zonder te subvocaliseren, dan geef je het leesproces een boost. Je leessnelheid kan enorm de hoogte ingaan en dit is in het bijzonder nuttig om tekst zonder bijzondere inhoud snel te doorlopen.  Omdat je nog steeds met de pointer over de tekst gaat, is het niet hetzelfde als zinnen overslagen.

Oefen om met de pointer sneller te bewegen dan je de woorden in je hoofd “hoort”. Dit zal je gewoonte van subvocalisatie afleren.

4. Actief lezen

De meeste mensen lezen passief. Dit wil zeggen dat ze een boek lezen en dan hopen dat de informatie hen wakker schudt en dan vanzelf uitroept “onthoud mij!”. Dit is geen slechte manier als je alleen maar voor pure ontspanning leest. Maar wat als je met een bepaald doel leest ?

Snellezen verplicht tot actief lezen. Dit wil zeggen dat in plaats van aan te nemen dat de informatie naar je toekomt, dat je zelf een nieuwsgierige en zoekende lezer wordt.
Voor je begint te lezen, moet je jezelf afvragen wat je uit je lees-sessie wil halen. Zelfs als je niet 100% zeker bent wat je gaat leren, zal deze kleine vooraf-bedenking je geest allert maken om meer relevante details op te merken.

Actief lezen wil ook zeggen dat je stopt na te denken over je lezen, terwijl je leest. Stoppen met denken klinkt nu wel niet als een snellees tactiek. Dat is het ook niet, maar het is een slimme leestechniek die iedereen zou moeten toepassen. Als je iets interessants tegenkomt, stop dan even met lezen om na te denken of om zelfs een kleine notitie te maken.

Wal wil je liever…vandaag iets lezen en het morgen vergeten of om intens te lezen en te zorgen dat de informatie zich in je nestelt ?

5. Rem op tijd af!

Zoals ik als zei in #2, gaat het bij snellezen om de controle en niet om de snelheid. Veel mensen die een eerste kennismaking krijgen met snellezen , vliegen heel snel door een boek. Maar meestal moeten ze dan later toegeven dat ze nog erg weinig herinneren van het lezen.

Zoals het soms wel nuttig is om snel door tekst met weinig informatie te gaan, zo is het ook belangrijk om trager te lezen als het moeilijker of ingewikkelder wordt. Bekijk het zoals het besturen van een auto : als je op een lange brede weg rijdt, kan je sneller gaan, maar als de route bochtig wordt, pas je ook automatisch je snelheid aan.

Wat het belangrijkste is : snellezen zou je bewust moeten maken van je snelheid. Bijna iedereen leest op 2 snelheden : erg snel zinnen overslaan en gewoon lezen. Snellezen gaat over alles wat daar tussen ligt. Je zou moeten kunnen combineren : zinnen of stukken overslaan, lezen zonder subvocaliseren, snellezen, traag lezen en zelfs erg traag lezen bij moeilijke passages.

6. Maak je tekst interessanter

Ik weet dat het onmogelijk klinkt. Hoe kan je nu statistieken, boekhouding, “Schuld en Boete”, … interessant maken?
Maar als je op voorhand wat moeite steekt in je materiaal, dan lukt het wel. Je kan je tekst interessant genoeg maken zodat je gerichter zal lezen.
Het is je houding die ertoe doet.
Denk niet “Oh, nee, ik heb geen zin in die stomme literatuur!”, maar zeg in jezelf “Wat kan ik winnen door dit te lezen, als ik mij er echt voor inzet.”
Het gaat erom dat je je geest open stelt voor de inhoud.

Hoe interessanter de literatuur is, hoe meer je in staat bent om met een open geest te lezen. Volledige scherpte kan je leessnelheid met een derde verkorten, zonder dat je daarom het inzicht verliest.

7. Al doende leest men sneller

Het klinkt natuurlijk niet zo chique dan subvocalisatie of lezen met een pointer, maar de beste techniek om je snelheid te vergroten is nog altijd : lezen, lezen en nog eens lezen. Als je regelmatig 1 boek per week leest, dan zal je snelheid verbeteren.

 

Probeer het zelf!

Ken jij je huidige leessnelheid ? Neem een willekeurig boek en doe het volgende:

  • Zet een keukenwekker op 1 minuut.
  • Markeer het punt waar je begint te lezen
  • Begin te lezen en stop na 1 minuut.
  • Markeer het punt waar je gestopt bent
  • Tel het aantal regels dat je gelezen hebt.
  • Neem de tweede regel en tel de woorden; ook de korte woorden zoals ik, je, …
  • Vermenigvuldig deze twee getallen = WPM, je woord-per-minuut leessnelheid.

 

Doe bovenstaande stappen eerst met je gewone snelheid en nadien (na een maand of zo) nogmaals na het oefenen van de tips hierboven. Meet je snelheid opnieuw en zie hoeveel je verbetert bent.

 

Heb je eigen tips ?
Is je snelheid verbetert of helemaal niet ?
Vertel het op deze pagina.

nog een filmpje…

By Ingrid V.

Creatieve 1000-poot en freelance trainer met interesses als GTD, productiviteit, persoonlijke ontwikkeling, management, blogging, technologie,

6 comments

  1. I usually only have one instance of FF (14.0.1) going with 30-40 tabs. It’s been hanging a bit lately and I got a BSOD yesterday while FF was thinking about soenThing.&ebsp; Milms_teg

  2. 664481 192127The vacation delivers on offer are : believed a selection of some with the most selected and furthermore budget-friendly global. Any of these lodgings tend to be very used along units might accented by means of pretty shoreline supplying crystal-clear turbulent waters, concurrent with the Ocean. hotels packages 302993

Leave a comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.