10 manieren om je creativiteit te ontketenen.

Is creativiteit iets dat je gewoon uit een vaatje kan tappen?
Of komt het als je op een knopje drukt ?

Bij mij is creativiteit iets…ongrijpbaar. Het komt in golven, overwacht en onvoorspelbaar. Sommige dagen gebeurt er niets, andere dagen loop ik constant rond met een klein notaboekje om alles op te schrijven.

Maar er is goed nieuws : we kunnen namelijk leren om creatief te worden. Het is immers een proces.
Er zijn dingen die we kunnen doen om onze creativiteit in het gareel te krijgen en dan de vrije loop te laten.

wolter_tom / Pixabay

Laat het perfectionisme los

Perfectionisme is de grootste vijand van creativiteit. Soms begin je een taak met de volgende gedachten: “Ga ik  dit op de juiste manier doen”, “ Hoe kan ik dit het snelste afwerken ? “. Laat deze gedachten los en begin er gewoon aan. Probeer bepaalde taken/zaken te beginnen zonder bijgedachten, ook als je niet weet hoe alles zal uitdraaien

Have fun

In onze maatschappij hebben we geleerd dat we een doel of een richting moeten hebben, dat we het resultaat moeten kennen om succesvol te worden.
Creativiteit is niet zo rechtIijning. Doe dingen gewoon voor het plezier. Geniet.

Oefening baart kunst

Oefen het creatief zijn zoveel mogelijk! Je hoeft je creaties niet aan iedereen te laten zien, maar de handeling op zich zorgt ervoor dat je hersenen het gewoon worden om creatief bezig te zijn.

Ontspan

Als je ontspannen bent, kan je creativiteit zich volledig ontplooien. Hoe gestresseerder en gespannen je bent, hoe slechter je creatief kan presteren.
Probeer manieren te vinden om jezelf te ontspannen. Een massage, een wandeling in de frissen buitenlucht, een goed boek lezen, … Zoek uit wat voor jezelf het best werkt.

Dagdroom

De verloren kunst van dagdromen is een krachtige manier om creativiteit op te reopen. Neem eens de tijd om te dagdromen. Laat je geest vrij ronddwalen.

Zoek uit wat voor jou werkt

Iedereen heft verschillende manieren op inspiratie op te doen. Het gebeurt bij iedereen ook op een verschillend tijdstip.
Schrijf eens op wanneer het bij jou gebeurt. Ben je een vroege vogel of eerder een nachtuil ?

Surf mee op de golf

Als de inspiratie je overvalt, reageer dan. Spring op die trein!
Creativiteit komt in golven, zoals eb en vloed. Als je de inspiratie voelt bruisen, vloeg erin.

Schrijf je ideeën op

Soms gebeurt het ook dat de inspiratie je overvalt (zie hierboven), maar dat je er  onmogelijk aan kan toegeven. Je zit in een meeting, je zit in de auto, … Probeer altijd een klein notitieboekje bij je te hebben of een dictafoon. Zo kan je altijd en overal dat fantastisch idee vastleggen.

Brainstorming

Brainstorm ! Dikwijls !
Probeer van brainstormen een gewoonte te maken. Laat je ideeën stromen zonder dat je ze censureert. Gebruik je verbeelding zo optimaal mogelijk. Door dit dikwijls te doen, wordt je automatisch creatiever.

Ga eens naar buiten

Door wat tijd in de natuur door te brengen, bevrijd je je creativiteit en kom je weer in aanraking met verschillende aspecten van jezelf.
Als je vastzit, ga dan eens naar buiten naar een park of een bos… wat ook beschikbaar is jou. Laat alle indrukken op je inwerken.

Wat doe jij als je vastzit ?
Gebruik je één van de hierboven beschreven manieren of heb je nog een andere methode ?

By Ingrid V.

Creatieve 1000-poot en freelance trainer met interesses als GTD, productiviteit, persoonlijke ontwikkeling, management, blogging, technologie,

6 comments

  1. Exra Tip : notaboekje naast je bed. Mijn beste ideeën komen de eerste 10 minuten ‘s avonds in bed dan draaien mijn hersenen meestal op volle toeren en zijn ze alles van de voorbije dag aan het verwerken. Als ik het dan niet opschrijf is het ‘s morgens weg !

  2. 😀 Ook naast mijn bed zo’n boekje. En bij de bank, en in m’n tas… Soms komen m’n meest bruikbare ingevingen als ik ‘s nachts wakker wordt, en dan moet ik het gelijk oppennen. En de beste ideeën komen juist als ik met iets heel anders bezig ben, vaak door associatie (bijvoorbeeld als ik in de tuin bezig ben).

  3. Meestal al ik erg moe ben, komen de beste ideeën op me af en typ ik ze meteen in een tekstbestand.

  4. ik kan soms creativiteit oproepen door bijvoorbeeld te denken: wat mag iets totaal NIET zijn. Vaak is dat gemakkelijker te beschrijven dan wat het WEL moet zijn. Echter, wanneer ik het lijstje doorneem dan kan ik gemakkelijker brainstormen over wat het allemaal WEL kan. Het grappige is, dat het ook werkt wanneer ik in een gesprek mijn idee begin te verdedigen. Dan ga ik ook out of the box denken om die persoon te overtuigen. Vaak bedenk ik dan leukere dingen dan wanneer ik er alleen over aan het nadenken ben. Het NIET lijstje helpt wanneer ik geen sparring partner heb. 🙂

Leave a comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.