10 manieren om iets te onthouden

Iedereen kent dit wel : je bent druk bezig en je hebt hopen werk. Je hoofd loopt over van alle verschillende dingen die je moet onthouden en nog moet doen.
Hoe zorg jij ervoor dat je alles kan onthouden en dat je niets vergeet.

Hieronder volgen een paar tips die je kan gebruiken om alles onder controle te houden.

PublicDomainPictures / Pixabay

1. Schrijf het op.
Gedurende een drukke dag komt er veel op je af. Er zijn zoveel verschillende dingen die je moet onthouden. De beste manier om niets te vergeten, is om alles op te schrijven. Je kan hiervoor een simpel kladpapiertje gebruiken of (zoals ik zelf doe) er een speciaal klein schriftje voor bij de hand hebben. Je noteert alles wat je moet onthouden en als het voorbij is, vink je het af.

2. Hou alles op dezelfde plaats.
Als je iets opschrijft, hou deze notities dan bij op een logische plaats. Zo verlies je geen tijd met zoeken naar je papiertjes.
Mijn boekje (zie hierboven) ligt steeds op mijn bureau. Daar komen de meeste ideeën over dingen die ik nog moet doen.

3. Verzorg je gezondheid.

Eet gezond, zorg voor voldoende slaap en beweeg! Dit zijn allemaal belangrijke zaken voor een goed geheugen. Een goede gezondheid houdt je gefocused en alert.

4. Neem je gedachten en ideeën op met een dictafoon.
Soms denk je aan iets maar kan je het onmogelijk opschrijven, bijvoorbeeld als je in de auto zit. Een kleine dictafoon is dan een handig gadget om bij je te hebben. In de meeste mobiele telefoons is al zo’n applicatie standaard inbegrepen.

5. Bel jezelf
Als je op kantoor bent en je wil aan iets herinnerd worden als je thuis komt, kan je jezelf bellen en een boodschap op je antwoordapparaat inspreken. Als je dan thuis komt, beluister je de boodschap en weet je weer  wat je juist moest doen.

6. Geloof in jezelf
Als je steeds zegt dat je een slecht geheugen hebt, dan nestelt deze gedachte zich in je hoofd en dan wordt ze ook waar. Het is belangrijk om gemotiveerd te blijven, om een “ik-kan-vanalles-onthouden” houding aan te nemen.

7. Stuur jezelf email herinnneringen.
Er zijn veel gratis email reminders te vinden. Je typt gewoon iets in wat je wil onthouden, zoals bijvoorbeeld een verjaardag of een belangrijke gebeurtenis. Als die bepaalde datum nadert, ontvang je een email om je eraan te herinneren.
MemoToMe is zo’n gratis internet service. Klik hier om naar de site te gaan.

8. Gebruik Post Its.
De kleine briefjes kunnen soms een fantastische hulp zijn. Je hebt ze tegenwoordig in alle kleuren en afmetingen.

9. Zet timers en alarmen klaar.
Gebruikalarmen en timers. Moet je een bepaalde taak doen op je werk ? Gebruik een digitale timer. Deze vind je in allerlei soorten op het internet.
Ben je thuis en moet je op een bepaald tijdstip iets doen? Zet een wekker of gebruik het alarm op je mobiele telefoon.

TimeLeft is zo’n veelzijdige tool om op je bureaublad te plaatsen. Het is ook gratis.
Het bevat reminders, een alarm, timers, stopwatch, enz.
Klik hier om naar de site te gaan.

10. Gebruik visuele tekens.
Visuele tekens helpen je te herinneren en te concentreren. Als je deze zomer een reis plant, hang dan ergens een afbeelding op die iets te maken heeft met deze reis. Zo wordt je onbewust herinnerd aan dingen die je nog in verband met deze reis moet doen.

Heb jij soms moeite om alles te onthouden ?
Hoe zorg jij ervoor dat je niets vergeet ?

By Ingrid V.

Creatieve 1000-poot en freelance trainer met interesses als GTD, productiviteit, persoonlijke ontwikkeling, management, blogging, technologie,

5 comments

  1. Hallo Ingrid

    Zelf schrijf ik ook alles op wat me te binnen schiet. Ik doe dit consequent met 1 notitieboekje (bv een dunne moleskine of Field Notes) die ik altijd bij me heb. Op die manier heb je alles op 1 plek staan (dus geen losse post-its e.d). Dit verwerk ik vervolgens als taak in bv Outlook. Het enige probleem heb ik als ik in de auto zit en me dan zaken te binnen vallen.. schrijven achter het stuur is niet handig, en de voicemail inspreken moet ik eens proberen of dit handig werkt. Als iemand dus tips heeft om gedachten tijdens het autorijden ergens te noteren dan hoor ik dit graag 🙂

  2. met paardrijden doe ik mee met kuur op muziek en ik heb een heel lang lidje hoe moet ik al die vormen ondhouden????????

  3. Morgen examen van processen en frans… Erg bedankt voor deze goede tips 🙂 !!!!!!!!!!!!!!!!!

Leave a comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.