Tips voor veilige en sterke wachtwoorden

Wat maakt een wachtwoord veilig ?

Waarom is “stapelbed” geen goed wachtwoord? En “jan123” ?
Hieronder een paar antwoorden op deze vragen.

Ten eerste: hoe langer, hoe beter
Hoe meer karakters, hoe moeilijker het is om een wachtwoord te hacken door middel van een brute aanval. In het algemeen zijn langere wachtwoorden moeilijker te kraken, omdat er veel meer combinaties mogelijk zijn en het dus langer duurt voor men de juiste vindt.

Nog een gouden regel
Een wachtwoord mag niet voor de hand liggend zijn. Gebruik geen persoonlijke informatie, geen nummerplaten of geboortedata. Geen namen van  vrouwen, kinderen of van huisdieren. Al deze informatie kan erg gemakkelijk door anderen geraden worden.

Gebruik een combinatie van cijfers, kleine en hoofdletters, samen met een aantal speciale karacters zoals £, $, @, #, ….
Hoe willekeuriger je wachtwoord, hoe moeilijker het voor een hacker wordt om het te gebruiken.

Verwissel wel geen nummer voor gelijkende cijfers (bijvoorbeeld s0ph1st1cated ). Hackers zijn namelijk op de hoogte van deze truuk.

Microsoft zegt om een gemakkelijk te onthouden zin te gebruiken.
Zoiets als “Ik lig graag op het strand met een mojito in de hand”.  Door hoofd- en kleine letters af te wisselen, kom je tot een volgend paswoord :   “ IlGoHsMeMiDh”. Dit is zo goed als onmogelijk te raden.

succo / Pixabay

Gebruik geen woorden uit een woordenboek, ook niet in een vreemde taal.
De zogenaamde “dictionary attacks” gebruiken deze woorden namelijk ook.

Gebruik geen standaard wachtwoord die je op websites tegen komt, zoals “student”, “demo”, …

Leer je wachtwoord snel te typen. Als er iemand achter je staat is de kans kleiner dat ze het herkennen.

Verander je wachtwoord ook regelmatig, ook al is het vanwege je network policy niet verplicht. Verander het zeker als je denkt dat je wachtwoord geraden is.

Als je dan eindelijk een goed wachtwoord hebt, is het natuurlijk ook belangrijk om het veilig te bewaren. De beste plaats is…. je hoofd.
Schrijf je wachtwoord niet op. Deel het ook niet met iemand anders.

Wachtwoord beheer

Er bestaat software, gratis en/of betalend, die je wachtwoord voor jou bijhoudt, de zogenaamde password managers. Ze houden al je paswoorden bij en sommige software maakt voor jou ook nieuwe wachtwoorden.

Twee voorbeelden : Keepass en Mitto.com

Tenslotte, als je nog wat verder wil lezen,  klik hier

Hoe gebruik jij je wachtwoorden ? Verander je ze dikwijls ? Gebruik je voor de handliggende combinaties of zijn ze iets moeilijker – of zelfs niet- te raden.

Als je zelf nog meer tips hebt, mag je ze altijd als commentaar achterlaten.

By Ingrid V.

Creatieve 1000-poot en freelance trainer met interesses als GTD, productiviteit, persoonlijke ontwikkeling, management, blogging, technologie,

2 comments

  1. Ik maak al enige tijd gebruik van een gratis progje Last Pass. Ik ben daar tot nu toe zeer tevreden over. Last pass kan zelf wachtwoorden genereren, maar ‘slaat’ ook jouw wachtwoorden op. Het heeft uitgebreide zoek en opslagfuncties (die ik overigens zelf allemaal nog moet ontdekken). Tot nu toe een aanrader.

Leave a comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.