In het eerste deel heb ik de vaardigheden van de spreker besproken.
Vandaag het tweede deel van de reeks.

 Opgeven met voorbereiden is de voorbereiding van de opgave – Anonymus

 

Voorbereiding van je presentatie

Als de dag van de presentatie aanbreekt, is het natuurlijk belangrijk dat je weet wat je gaat doen. Dat jij voorbereid bent. Al deze dingen kon je lezen in het eerste deel van deze reeks.

Wat even belangrijk is, is de voorbereiding van je presentatie. Met andere woorden: wat ga je vertellen ?

Je presentatie begint met een inleiding en/of een ijsbreker, zoals een persoonlijk verhaal, een interessant feit , een grap of een quote. De inleiding moet ook een doel bevatten, het eigenlijke doel of de reden van de spreekbeurt. Je vertelt niet alleen waarover je gaat vertellen, maar ook de reden.

Daarna komt de inhoud van je presentatie. Schrijf deze niet woord voor woord uit, maak enkel een kleine schets. Schrijf de belangrijke hoofdpunten op een reeks steekkaarten. Zo heb je niet alleen een ontwerp, maar ook een geheugensteun voor de volgorde van je spreekbeurt.

Bij je voorbereiding kan je jezelf afvragen :

  • Wat is het doel van deze presentatie?
  • Wie is mijn publiek?
  • Wat weet dit publiek al over mijn onderwerp?

Een spreekbeurt van ongeveer 45 minuten zou eigenlijk niet meer dan 7 hoofdpunten mogen bevatten. Dit lijkt misschien niet veel maar als je wil dat je publiek alles duidelijk begrijpt, dan mag je niet meer dan dit verwachten.

Er zijn verschillende manier om je presentatie structuur te geven:

  • Met een tijdslijn : alles op een bepaalde volgorde.
  • Met een climax: je hoofdpunten komen in volgorde van belangrijkheid
  • Met een probleem en een oplossing: je stelt een probleem voor, je geeft een oplossing en bepaalde voordelen
  • Van eenvoudig naar complex: ideeën worden gepresenteerd van eenvoudig naar ingewikkeld (of andersom)

Je kan ook visuele informatie geven zodat je publiek beter kan volgen. Maak grafieken, tekeningen, handouts, …

Na het middeldeel met je eigenlijke presentatie komt een afsluiting. Hier kan je vragen laten stellen, nog eens een samenvatting geven en je publiek bedanken om aanwezig te zijn.

Oefening baart kunst.

Het belangrijkste is oefenen en nog eens oefenen.
De bedoeling van de hoofdpunten op steekkaarten te schrijven is om een samenhangend geheel te ontwikkelen. Je zou je presentatie zo goed moeten kennen, dat je enkel maar op je kaartjes moet kijken om te weten dat je op de juiste weg bent.

Oefening geeft je zelfvertrouwen en helpt je uiteindelijk om je zenuwen te beheersen. Oefen voor vrienden, familie of collega’s. Ze kunnen je waardevolle feedback geven. Een andere goeie feedback techniek is om je spreekbeurt op te nemen zodat je zelf  nadien alles nog eens traag kan beluisteren.

Gewoonten

Iedereen heeft zijn gewoontes en sommige zijn vervelender dan anderen. We zeggen “euh”, of gebruiken stopwoordjes. We staan met de handen in onze zakken.
Al deze zaken leiden je publiek af van de boodschap.

De beste manier om met deze gewoonten te breken is door feedback van je collega’s, familie of vrienden.
Geef eens een korte informele spreekbeurt van zo’n 5 minuten. Vraag je luisteraars of ze je gewoontes willen observeren. Als je klaar bent, kan je vragen naar de 2 of 3 meest voorkomende vervelende gewoontes.
Schrijf deze opmerkingen nadien op een apart kaartje dat je bij je hebt liggen als je oefent. Zo word je je bewust van deze vervelende gewoontes. Na enige oefening spreek jij zonder vervelende gewoonte.

Als je dit onder de knie hebt, dan is de inhoud van je presentatie zoals het moet.
Als je de vaardigheden om jezelf te presenteren ook onder de knie hebt, ben je helemaal klaar om een fantastische spreekbeurt te geven.

Volgende week eindigt deze reeks nog met korte tips en technieken. Dit deel zal enkel toegankelijk zijn voor de lezers die zich registreren.
Registreren is simpel en gratis. Je kan dit rechts bovenaan de site doen.

Wie zelf nog nuttige tips of ervaringen heeft, mag dit hier met de andere lezers delen!

Soortgelijke artikels: