6 manieren om je mensen te motiveren

Dit artikel gaat over het motiveren van je mensen, van je team.
Het is geschreven vanuit het standpunt van een bedrijf, MAAR je kan het evengoed toepassen in je thuissituatie.
Het zijn dan geen medewerkers die gemotiveerd worden, maar wel je ondernemende kinderen, of je opstandige pubers.

 

Hans / Pixabay

Als je verantwoordelijk bent voor een groep mensen die samen aan een doel moeten werken, is het erg belangrijk dat je leert hoe je deze mensen kan motiveren.

Als je probeert te begrijpen wat anderen motiveert en je probeert tegemoet te komen aan hun behoeften, dan ben je al een eind op de juiste weg.

Als je al voor een groot deel in de basisbehoefte van een medewerker (of in je thuissituatie: van je kinderen) kan voorzien, dan zal deze persoon nadien zelf ook initiatief nemen om zich zelf weer in te zetten.

Een simpel voorbeeld : als iemand honger heeft, zal hij moeite hebben om zich op zijn taak te concentreren. Geef deze persoon tijd om te eten en een pauze te nemen en nadien zal hij met meer inzet verder werken.

Maar hoe kan je je mensen nog verder motiveren, eens je al die basisbehoeften bevredigt hebt.
Hoe pak je het daarna aan ?

Probeer de volgende tips eens….

1. Behandel je mensen vriendelijk.

Als teamleider moet je je medewerkers met respect en vriendelijkheid benaderen. Geef complimenten als ze het verdienen. Misschien sta je er niet bij stil, maar als je mensen met respect behandelt, dan krijgen ze een enorme motivatie-boost. Mensen vinden het prtettig om te horen dat ze goed werk leveren.

2. Geef je mensen verantwoordelijkheid.

Als er taken zijn, die je kan delegeren, zorg er dan voor dat deze persoon niet alleen de taak mag (moet) uitvoeren, maar dat hij er ook de verantwoordelijkheid voor krijgt. Als men verantwoordelijk is voor een taak, dan is men sowieso gemotiveerder om deze taak tot een goed einde te volbrengen.
Waarom is dit zo? Als deel van een groep lijkt het of je werk niet zo belangrijk is, maar als verantwoordelijke van een taak ben je dit wel. Als je verantwoordelijkheid krijgt over een taak (of een deel van een groter project) ben je eens zo gedreven.

3. Luister!

Niemand voelt zich graag nutteloos. Alsof zijn werk niet belangrijk is.
Het is niet omdat jij het laatste woord hebt, dat je geen hulp kan vragen bij het nemen  van belangrijke beslissingen. Mensen vinden het prettig als ze het gevoel krijgen dat hun mening of standpunt ook belangrijk is.
Luister altijd naar andere meningen. Zo motiveer je je team of medewerkers omdat ze weten dat hun mening ook belangrijk is.

4. Je doelstelling : een gulden middenweg

Denk diep na over je doelen en resultaten en hoe deze je medewerkers kan motiveren.
Maak je doelstellingen niet te gemakkelijk. Je team zal snel resultaat boeken en zo worden ze niet gestimuleerd om het beste uit zichzelf te halen.
Langs de andere kant mag je je doelen niet te moeilijk maken. Op deze manier zal je team snel afhaken en zijn motivatie verliezen.
Probeer een uitdaging te vinden ergens in het midden. Uitdagend genoeg maar wel haalbaar.

5. Leer je team kennen.

Het is niet de bedoeling dat je collega’s je beste vrienden worden, maar dit wil nog niet zeggen dat je de echte mens achter deze personen moet negeren.
Houd alle communicatie open en leer je team kennen door aandacht te geven aan hun behoeftes, verlangen, hun sterktes en hun zwaktes. Mensen hebben snel door of een leider bezorgd is of niet. Men is zeker sneller gemotiveerd als men moet werken voor iemand die bezorgd is.

6. Kies voor transparantie

Niemand vindt het prettig om in het ongewisse gelaten te worden. Communiceer op een open manier over je acties en je besluiten. Natuurlijk moet je niet alles op tafel gooien. Sommige zaken moeten niet gedeeld worden. Probeer toch in het achterhoofd te houden dat een bepaalde hoeveelheid transparantie enorm gewaardeerd wordt.

Nog een laatste opmerking…

Onthoud dat, wanneer je andere moet motiveren, dat het echt belangrijk is om het gevoel van samenhorigheid te stimuleren.
Eigenlijk leid je een kleine familie : als iedereen gemotiveerd is, kan je grote dingen bereiken.

Wat vind je van bovenstaande tips ? Wat is jouw ervaring in het motiveren van anderen; in je werksituatie of gewoon thuis.

By Ingrid V.

Creatieve 1000-poot en freelance trainer met interesses als GTD, productiviteit, persoonlijke ontwikkeling, management, blogging, technologie,

2 comments

  1. Hallo Ingrid,

    Heb ooit eens een team van 25 indirecte en 7 directe reports gehad. een deel zat in Finance & Accounting ( mijn vakgebied) en het overgrote deel in andere domeinen waar ik geen functionele expertise in had. Ik heb in zeer korte periode van al die managers het nodige respect en motivatie gekregen omdat ik oprecht hun verantwoordelijkheden wou snappen en ze voelden dat. Het kwam dus neer een luisterend oor te zijn voor hen, hen te helpen met zaken als ze ergens vastliepen en hen de nodige kennis bijspijkeren als ik dit nodig vond en dit alles met een opendeur mentaliteit en het nodige respect naar hen toe.
    Resultaat was dat het finance team na 9 maanden op een veel hoger niveau fungeerde en dat de mensen van de productie eindelijk zich niet meer op een eiland bevonden maar door iedereen in het bedrijf aanzien werden als een belangrijke en kritische schakel in de waardeketen van het bedrijf. Resultaat was dat de productieverantwoordelijke op 5 maanden tijd tweemaal gepromoveerd werd.Deze heeft nu zicht op een zitje in in het directieteam. Ik was zeer voldaan dat dit gebeurde onder mijn supervisie.
    Groeten
    Bruno

Leave a comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.