5 tips voor een opgeruimd bureau

Een bekende uitspraak is “een opgeruimde werkplek is een opgeruimd hoofd”.
Je bureau is in feite je startplaats voor je werkzaamheden (als kenniswerker). Daarom hebben we 5 tips om je bureau op te ruimen of te organiseren. Sommige kunnen werken voor je, anderen wat minder.

Unsplash / Pixabay

Ruim de pennen en potloden op die je niet gebruikt of nodig hebt.
Waarom hebben veel bureauwerkers toch een pennenbak vol met pennen en potloden? Je hebt aan één pen en één potlood genoeg. Zorg dat de pennen niet in het zicht liggen of nog beter, gooi ze gewoon weg. Zeker het schrijfgerei wat niet meer werkt.

Hou een schrijfblokje bij de hand.
Gedurende de dag is er vaak vanalles wat je toch even snel opschrijft. Tijdens een telefoongesprek, een kort gesprek met een collega of een ideetje wat je te binnen schiet. Je kunt een en ander direct op je computer noteren (Er is diverse electronische Post-it software zoals Notezilla) maar een simpel schrijfblok of schrift met een pen werkt vaak net zo effectief.

Veelgebruikte items vlakbij je leggen.
Het lijkt een inkopper, maar hoe vaak worden bureaus ingericht op basis van esthetische waarden in plaats van handigheid? Zorg dat je de spullen die je vaak gebruikt, het makkelijkst kunt pakken of dicht bij je hebt liggen.

Verlichting.
Zorg voor voldoende daglicht op je werkplek. Als dat lastig is (omdat je ook vaak ’s avonds werkt) zorg er dan in elk geval voor dat je goede verlichting bij je bureau hebt. Ga primair voor functionaliteit in plaats van esthetiek.

Organiseer “as you go”.
Het is efficiënter om gedurende de werkdag er voor te zorgen dat je bureau opgeruimd en georganiseerd blijft, dan te proberen aan het einde van de dag of de week alles op orde te krijgen. Pak het steeds klein aan en probeer je bureau opgeruimd te houden.

Heb je zelf een goede tip, laat hem achter in de reacties!
Succes!

By Ingrid V.

Creatieve 1000-poot en freelance trainer met interesses als GTD, productiviteit, persoonlijke ontwikkeling, management, blogging, technologie,

2 comments

  1. TIP 6: zorg ervoor dat aan het einde van de werkdag je bureau leeg is. Niets is zo frusterend als de volgende dag terugkomen en de resultaten van de vorige dag(en) liggen er nog.
    Een opgeruimd bureau aan het eind van de werkdag dwingt je ook gedurende de dag na te denken over de aanwezig werkvoorraad.

Leave a comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.