Ontdek je creativiteit!

7 manieren om op een snelle manier die natuurlijke bron van creativiteit aan te boren.

weinstock / Pixabay

Denk als een kind
Volwassenen hebben de neiging om te denken op een geconditioneerde manier met als doel te laten zien, hoe slim we zijn en wat we allemaal weten.
Kinderen denken anders : zij zijn zonder meer erg spontaan, nieuwsgierig en gebruiken hun hersenen veel creatiever. Om deze verloren nieuwsgierigheid terug te ontdekken, moeten we ons de volgende zaken terug toestaan.

  • Je mag nieuwe zaken met verwondering bekijken
  • Leef volledig in het NU. Denk niet over het verleden (daar verander je niets meer aan) en pieker niet over de toekomst.
  • Maak jezelf los van alles wat je dacht dat echt was. Doe alsof JIJ alles gaat ontdekken.

Leg nieuwe links en verbindingen.
Om vindingrijk en origineel te zijn heb je geen duur diploma nodig. Al wat je moet doen, is om links en associaties te maken tussen bestaande ideeën.
Probeer eens te spelen met twee dingen die blijkbaar niets met elkaar te maken hebben. Gebruik dat sprankeltje creativiteit om iets geniaal te te maken.

Onlogisch
Het is een typisch Westerse gewoonte om alles mooi te ordenen, om alles een plaats te geven. We geven de voorkeur aan concrete oplossingen in plaats van problemen; aan duidelijke antwoorden in plaats van vragen.
Om je creativiteit te ontwikkelen, mag je je niet ongemakkelijk voelen bij onopgeloste zaken of bij onderwerpen die nog alle richtingen uitkunnen.
De Oosterse manier van denken is meer afgestemd op ongerijmdheid of onsamenhangendheid. Het meeste bekende voorbeeld hiervan vind je terug in deze Zen koan : “Wat is het geluid van één klappende hand?”

Wat is een Zen Koan ? Klik hier.

Lach meer.
Tom Peters zegt dat de creativiteit van een werkomgeving gemeten kan worden met een “lachmeter”. (Niet lachen, dit toestel bestaat wel degelijk – lees hier).
Humor is één van de grootste creatieve hulpmiddelen. Het onttrekt ons van de normale gedachtenpatronen en bundelt ideeën samen, die “logisch” niet samen horen.
Een Amerikaans onderzoek toonde aan dat studenten hun problemen 60% beter konden oplossen door het regelmatig luisteren naar opnames van komedies.

Denk voorbij je grenzen
Veel dingen die we gebruiken zonder na te denken zijn het resultaat van mensen die voorbij hun limieten dachten.
Door verder dan het normale te durven denken, soms tot het absurde toe, worden de meeste ideeën geboren.

Adopt and Adapt – neem iets over en pas het toe
Om creatief te zijn moet je niet altijd de ingewikkeldste sprongen maken met je brein. Je kan (en mag ) dingen van andere gebieden ook op je eigen domein toepassen.
Georges de Mestral ging stelen bij de natuur : hij werkte met het idee van bepaalde zaadjes die steeds in kleding bleef plakken en vond Velcro uit.

Vergeet niet te dromen
Dromen en dagdromen brengen veel ideeën tot leven. Dit komt omdat ons onbewuste tot leven komt, als wij ontspannen en relaxed zijn. De meeste flitsen van inspiratie schieten ons te binnen als we met de hond wandelen, als we zoals Archimedes in bad liggen te soezen, …

 

Probeer eens één van deze 7 technieken toe te passen in je dagelijks leven. Je zal zien dat je na een tijdje vanzelf creatiever en sprankelender zal denken.

By Ingrid V.

Creatieve 1000-poot en freelance trainer met interesses als GTD, productiviteit, persoonlijke ontwikkeling, management, blogging, technologie,

1 comment

Leave a comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.