Ontdek het geluk en de voldoening in je werk

Twee arbeiders werken aan een groot blok graniet. Een man komt voorbij, stopt en vraagt hen wat ze juist aan het doen zijn.

De ene arbeider snauwt: ”Zie je dat niet ? Ik klop en hak op dit blok om het vorm te geven.”
De tweede arbeider zegt enthousiast: “ Ik maak een mooie kathedraal”.

Als je momenteel niet tevreden bent met je huidige baan, dan is het tijd om iets nieuws te doen. En ondertussen kan je er maar beter het beste van maken.

dankreider / Pixabay

Twee levels waarop je betekenins in je werk kan vinden

De eerste mogelijkheid is dat je werkt voor een bedrijf of organisatie die dezelfde overtuigingen of bedoelingen heeft dan jezelf.
Je wil bijvoorbeeld graag met kinderen werken dus je werkt in een kinderziekenhuis. Ook als de bedoeling of overtuiging niet helemaal met die van jou overeenkomt, dan kan je er toch nog voldoening uit halen.

Het tweede level of niveau van betekenis is persoonlijk.
Meestal kan je wel enige vorm van betekenis uit je job halen, wat je ook doet. Er zijn genoeg voorbeelden van mensen met minder belangrijke banen (zoals klusjesman in een school, parkeerwachters, …) die toch voldoening halen uit hun werk.

Stop met klagen over je werk en ga op zoek naar kansen om iets bijzonders te maken van je job. Zoek naar het positieve in je dagdagelijkse bezigheden!

Persoonlijke groei

Een van de beste manieren om voldoening en geluk in je baan te vinden, is om het als een kans of mogelijkheid te zien om jezelf te verbeteren.
Persoonlijke groei is één van de beste manieren om dit te doen, toch ten minste voor 1 persoon, namelijk JIJ.

Je kan van je werk een motief maken om bij te leren en te oefenen. Dit is een positieve manier om je werk te benaderen.

Verenig je krachten in je werk!

Misschien heb je een talent om mensen gerust te stellen of misschien ben je een kei in het aanleren van vaardigheden. Of misschien ben je erg technisch.
Gebruik deze sterktes in je werk. Kijk uit naar situaties in je beroep waarop je deze talenten kan toepassen.

In plaats van ongeïnteresseerd af te wachten, moet je deze talenten gebruiken.

Wees nieuwsgierig

Soms lijken je werkdagen erg op elkaar en heb je niet veel variatie. Dit is omdat je kiest om het zo te zien; je negeert gewoon de kansen.
In alles wat je doet kan je namelijk nieuwe dingen ontdekken.

Wees gewoon erg nieuwsgierig en probeer na te gaan wat je kan leren van je collega’s. Door nieuwe zaken te ontdekken, blijf je gemotiveerd en krijg je ook meer voldoening van je werk.

Je kiest zelf of je vooruit gaat, of achteruit. Je beslist het zelf.

Ga op zoek naar uitdagingen.

Een van de ergste dingen die je kan doen is om gewoon je tijd uit te zitten. Op lange termijn voel je je hier echt niet goed meer bij.
Je mist zo ook de kansen op persoonlijke verbeteringen en juist deze kansen heb je nodig. Als je dan toch op kantoor moet zijn, kan je er maar beter voldoening uit halen.

Als je lui bent tijdens je werk, dan krijg je zeker geen voldoening. Je maakt jezelf wijs dat je lui bent geworden door het gebrek aan voldoening maar in feite is het andersom.

Zoek contact met anderen

Oefen je sociale vaardigheden zoals luisteren naar collega’s, gespreksvaardigheden, empathie, ….

People skills” zijn enorm belangrijk en je werkomgeving is het beste oefenterrein. Maak er een punt van om één van deze vaardigheden deel te laten uitmaken van je job. Je verbetert er niet alleen de sfeer mee op het werk, maar je leert ondertussen ook een belangrijk vaardigheid. Het geeft sowieso betekenis aan je werk.

Ga de dagelijkse uitdaging aan en prober elke dag iets interessants te ontdekken over één van je collega’s.

 

Zo, dit waren een paar manieren om eens na te denken hoe je gelukkiger en met meer voldoening naar je werk te gaan. Bekijk het als een plaats waar je kan leren en groeien.

Hoe denk jij over je werk ? Hoe haal jij voldoening uit de dagdagelijkse beslommeringen ?
Als je zelf nog andere manieren kent, mag je ze altijd delen met de andere lezers.

Bedankt!

By Ingrid V.

Creatieve 1000-poot en freelance trainer met interesses als GTD, productiviteit, persoonlijke ontwikkeling, management, blogging, technologie,

1 comment

  1. 959970 392572Trop excitant de mater des femmes lesbiennes en train de se doigter la chatte pour se faire jouir. En plus sur cette bonne petite vid o porno hard de lesb X les deux jeunes lesbienne sont trop excitantes et super sexy. Des pures beaut de la nature avec des courbes parfaites, les filles c est quand v 288552

Leave a comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.