Kan productiviteit een valstrik zijn ?

Productiviteit is een goed ding, niet waar ?
Het gevoel dat we krijgen wanneer we iets hebben afgewerkt, kan ons veel voldoening geven.

Toch vergeten we soms waarom we eigenlijk productiever willen zijn.

Overtuigen we onszelf niet dat, hoe meer we doen, hoe meer tijd we krijgen om de dingen te doen waar we echt van houden?
Is niet “meer geluk en voldoening halen uit het leven”, de reden achter de toegenomen productiviteit?

Dus … onze manier van bewuster en productiever werken zou eigenlijk moeten resulteren in steeds meer voldoening en plezier.

PublicDomainPictures / Pixabay

Maar er is een valkuil waar we ons bewust van moeten zijn.

Het streven om steeds productiever en effectiever te werken, kan obsessief worden.
Wie hierin steeds verder gaat, kan nog moeilijk onderscheid maken tussen geluk  langs de ene kant en het bereiken van resultaten aan de andere kant.
Geluk en voldoening moeten de inspiratie vormen voor het halen van goede resultaten en niet andersom.

Wanneer ons geluk en onze voldoening te hard verbonden zijn aan onze prestaties, beleven we ons geluk niet meer in het moment maar maken we er een toekomstgebonden gebeurtenis van.
We kunnen niet meer à la minute genieten , omdat onze voldoening afhangt van hetgene wat we nog gaan doen. Ons geluk hangt hangt dan af van bepaalde voorwaarden.

Wie herkent dit ?

Ik zal gelukkig/blij/tevreden zijn …

 • Als ik dit probleem heb opgelost
 • Als ik 5 kilo kan afvallen
 • Als ik ook zo’n auto heb
 • Als ik in een huis woon dat iets groter is

Er is niets mis mee als je productiever wil zijn of betere resultaten (omstandigheden) wil bereiken. Maar je hebt een probleem als je je geluk en je levenskwaliteit ervan laat afhangen.

De oorspronkelijke reden om productiever en efficienter te zijn/werken is om meer vrije tijd te hebben. Maar als je niet oppast, wil je steeds meer en meer bereiken. We focussen ons dan zo erg op het productief zijn, dat we niet meer tevreden zijn met de resultaten.

Waarom? Omdat we, eens ons doel bereikt, alweer bezig zijn met het focussen op de volgende uitdaging.

Daarom is het belangrijk dat je regelmatig je doelen en uitdagingen eens moet her-evalueren. Herschik je prioriteiten nog eens. Een uitdaging die het voorbije jaar nog goed was, is misschien nu niet meer in harmonie met je leven nu.

Het is echt belangrijk dat je je bewust bent van je persoonlijkheid NU en van waar je in de toekomst naartoe wil werken. Af en toe moet je je plan aanpassen.

Laat dit je niet afschrikken; groei en verandering horen nu eenmaal bij ons leven.

 

Wat is jouw ervaring met het obsessief bezig zijn met productiviteit ?

By Ingrid V.

Creatieve 1000-poot en freelance trainer met interesses als GTD, productiviteit, persoonlijke ontwikkeling, management, blogging, technologie,

1 comment

 1. De vraag over productiviteit en geluk is zeer terecht en passend voor onze huidige maatschappij. Hierbij een aanvullende mening.
  Materiële welstand kan bijdragen tot geluk. Problemen kunnen gemakkelijker worden opgelost. Er is financiële zekerheid. Men heeft meer mogelijk hebben om gezond te blijven. Men kan een omgeving scheppen die mooi, proper, aangenaam en comfortabel is. Men kan tijd uitsparen en zijn activiteiten kiezen en focussen op wat we het beste kunnen of die het meeste opbrengen. Men kan gemakkelijker opportuniteiten creëren om gelukkig te worden, bvb door een sociaal leven. Maar het lijkt me belangrijk dat men exact weet en bewust is van wat materiële welstand aanbrengt, wat het niet aanbrengt, wat men zelf echt nodig heeft om gelukkig te zijn en hoe dit materiële welstand hiervoor in te zetten. De vraag “Wat is voor mij de _juiste_ betekenis van “gelukkig zijn?” (of, wat heb ik (echt) nodig om gelukkig te zijn?) is dan ook geen onbelangrijke vraag.
  Productiviteit is een vaag begrip. Iemand kan steeds bezig zijn en niets afwerkt, slecht resultaat oplevert of met onbelangrijkheden bezig zijn. Of, iemand kan zeer actief zijn in allerhande sportieve, sociale en ontspannende activiteiten. Is deze persoon productief? Is de productieve activiteit een activiteit die de persoon graag doet? Produceert de persoon iets voor zichzelf of voor iemand anders? En, indien het voor zichzelf is heeft hij iets aan dit product? Hoe zijn de ‘werkomgeving’ en ‘werkomstandigheden’? Natuurlijk kan men voldoening halen uit realisaties. Maar geluk kan en is waarschijnlijk een zaak van het in voldoende mate hebben van een aantal aspecten en dit dan nog op een evenwichtige wijze. Mogelijk kan men met de realisatie van een uitdaging zijn zelfzekerheid opkrikken en waardering en bewondering oogsten. Maar kan men bvb met productiviteit geluk en liefde bekomen? Productiviteit, zo lijkt mij, is een aspect dat slechts inspeelt op een beperkt spectrum van geluk. Door zich voor 100% focusseren op productiviteit, zou men wel eens bepaalde aspecten, die vitaal zijn om gelukkig te zijn, kunnen vergeten … terwijl men toch belangrijke verwachtingen rond geluk koestert. Men levert immers een zeer grote inspanning en verwacht resultaat (geluk) die in verhouding staat. De verwaarloosde aspecten halen dan het ‘verwachtte en verdiende geluk’ onderuit.
  Dat men via het halen van objectieven en realisaties, het geluk koppelen aan iets dat in de toekomst is (zal men bij mislukking dan ongelukkig zijn?), het geluk een zaak van de toekomst maken is mogelijk. Echter, men kan ook eens stil staan bij wat men al gerealiseerd heeft en proeven van de voldoening van oude realisaties. Dit kan geluk in het heden brengen. Maar dit houdt in dat men wel even zijn productiviteit stopt om tijd te maken om terug te blikken.
  Veel geluk toegewenst.

Leave a comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.