Getting Sleep Done : 4 tips voor je slaapgewoonten

onefox / Pixabay

Probeer te slapen als je echt moe bent
Deze is niet zo vanzelfsprekend als je denkt. Veel mensen gaan naar bed als ze nog niet moe zijn. Daar zijn vele redenen voor : ze willen zeker geen slaaptekort opdoen, ze vinden dat ze op een bepaald uur naar bed “moeten”, maar de belangrijkste voorwaarde om te gaan slapen is eigenlijk in de eerste plaats moe of slaperig te zijn.
En als je naar bed gaat terwijl je niet moe bent ? Je gedachten beginnen rond te spoken, je begint te denken, je wordt rusteloos en nadien ben je nog wakkerder dan toen je in bed stapte.
Daarom : als je nog niet echt moe bent, blijf nog even op en doe iets rustigs zoals lezen.

Vermoeidheid ? Maak er geen drama van.
Ja, natuurlijk is een goede nachtrust belangrijk, dat weet Iedereen. Je blijft blij en opgewekt, uitgeslapen en gezond. We zijn er zo op gebrand om aan onze dagelijkse portie van 8 uur slaap te komen dat we uit het oog verliezen dat het soms geen kwaad kan om een paar uur minder te slapen. Heel af en toe gebeurt het dan wel eens dat we gedurende de dag wat moeite hebben om onze ogen open te houden, maar so what?

Ben jij een nachtuil of een vroege vogel ?
Voel jij je het beste als je vroeg naar bed gaat en opstaat ? Of gaat het je gemakkeijker af om laat naar bed te gaan ? Het maakt echt iets uit. Probeer toch in de mate van het mogelijke je levenstijl aan te passen aan je slaappatroon. Niets onnatuurlijker dan per se vroeg ( of laat) naar bed te gaan.
nota : De hedendaagse maatschappij discrimineert eigenlijk de nachtuilen, want zij worden echt verplicht ( op een zeldzame uitzondering na) om vroeg op de dag mee in de rat-race te stappen.

Hou vast aan een slaap-routine
Ik bedoel hiermee niet om steeds op dezelfde tijdstippen naar bed te gaan. Dit was al besproken in mijn eerste puntje (zie boven). Toch is een zekere routine bevorderlijk.
Als je regelmatig op dezelfde tijdstippen opstaat en gaat slapen (met een speeling van ongeveer een uur), wordt je lichaam gewoon aan deze uren en zal je er meer voor open staan om in slaap te vallen. Maar als je natuurlijk de hele week vroeg moet opstaan en dan in de weekends tot laat in bed blijft liggen, is het natuurlijk geen sinecure om de volgende maandag weer vroeg op te staan.

Heb jij tips voor een goede slaapgewoonte ? Laat ze hier achter.

By Ingrid V.

Creatieve 1000-poot en freelance trainer met interesses als GTD, productiviteit, persoonlijke ontwikkeling, management, blogging, technologie,

1 comment

Leave a comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.