De kunst van het niet-afwerken : 7 tijdsbesparende ideeën

The art of being wise is the art of knowing what to overlook.
William James

De kunst om dingen niet af te werken (zoals Tim Ferris al zei in zijn boek  „Een werkweek van 4 uur“), is een belangrijke sleutel tot productiviteit.
Je bent niet productief OMDAT je veel dingen afwerkt en voltooit, maar je bent juist productief omdat je de JUISTE dingen afwerkt.
Als je zaken afrondt die niet echt nodig zijn, dan ben je niet echt productief aan het werken. De waarde van je werk wordt een stuk minder waardevol.

Dus als je in de toekomst bezig zijn met iets en je realisert je dat het eigenlijk je tijd niet waard is, of dat het eigenlijk geen toegevoegde waarde heeft; dan is het beter hiermee te stoppen.

Het is niet omdat je aan iets bent begonnen, dat je het ook moet afmaken.
Bespaar jezelf de tijd en doe iets dat belangrijker is.

Hieronder staan een aantal tijdsbesparende tips, zodat je je kan oefenen in de kunst van het niet-afwerken.

1. Lezen

Als je een boek leest dat je eigenlijk  niet kan stimuleren of je geen voldoening kan geven, stop dan met lezen. Leg het boek weg en kies een ander. Ditzelfde principe telt ook voor magazines en bepaalde artikels. Lees ze niet omdat het moet en om mee te zijn.

2. Luisteren

Er zijn erg veel podcasts die je kan beluisteren. Als een podcast niet geeft, wat jij ervan verwachtte, druk dan op de „stop“-knop.
Eindig de uitzending. De tijd die je uitspaart, kan je besteden met het zoeken naar betere.

3. Kijken

Hoe dikwijls ga je niet naar bed met de gedachte : „Die film was eigenlijk niet de moeite waard. Ik had beter iets anders gedaan.“
Als je de film niet de moeite waard vindt, stop dan met kijken. Het is zogezegd niet sociaal als je je gezin laat zien dat die film je niet interesseert, maar maak dan duidelijke afspraken.

4. Verplichtingen

Heb je verplichtingen waar je eigenlijk enorm tegenop ziet?
Misschien was je met vrijwilligerswerk begonnen en heb je er momenteel niet de energie voor ?
Of je had je opgegeven om voor te lezen in een kleuterklasje.
Zeg op een beleefde manier je verplichting op. Meestal doen we dit niet omdat er schuldgevoel bij komt kijken. Sta hierboven.
Nadien komt er extra tijd en energie vrij om eventueel andere activiteiten te doen.

5. Projectwerk

Soms werk je aan een project en ineens realiseer je je dat alles verloren moeite is, omdat het project geen slaagkansen heeft. Het slimste dat je kan doen is stoppen waar je gekomen bent. Op deze manier bespaar je veel tijd, energie en geld. Al deze dingen kan je beter investeren in een nieuw project.

6. Verplaatsingen

Het kan gebeuren dat je onderweg bent om iets te doen en dan gebeurt er iets dat je verplaatsing niet meer de moeite maakt.
Je bent bijvoorbeeld op weg naar je favoriete restaurant en je hoort op de radio dat er een enorme file is. Je weet nu al dat je een uur gaat verspillen.
Stap af van je originele plan: ga ofwel terug naar huis of zoek iets dat dichterbij is.
Verspil geen tijd door vast te houden aan je eerste plan. Men is dikwijks nogal vasthoudend wat planning betreft, maar je moet leren hier soepel mee om te gaan.

7. Carrière

Het kan gebeuren dat je beseft dat je niet erg gelukkig bent in je huidige job. Je ervaart geen passie meer, of je krijgt niet de nodige voldoening.
Als dit je overkomt, hak dan de knoop door en zoek iets anders. Ik weet dat het gemakkelijker gezegd dan gedaan is. Zeker als je al een aantal jaren ergens werkt. We voelen ons altijd schuldig naar onze verantwoordelijke toe.
Toch moet je er even bij stilstaan dat je een groot deel van je dag besteedt aan/op je werk.
Je kan beter nu veranderen, dan wanneer het misschien te laat is.

 

De kunst van het niet-afwerken kan je op vele gebieden toepassen.
Denk er even over na, misschien heb jij nog andere ideeën.

Wie wil, mag zijn gedachten altijd met ons delen, via het commentaar op dit artikel.

By Ingrid V.

Creatieve 1000-poot en freelance trainer met interesses als GTD, productiviteit, persoonlijke ontwikkeling, management, blogging, technologie,

2 comments

 1. Seth Godin heeft er een leuk boekje over: the dip
  over wanneer het de moeite loont om door te gaan
  (en over ‘the dip’ te geraken)
  en wanneer je beter kan stoppen.
  Inspirerend!

  Verder volledig eens met je tips…
  en misschien volgende keer iets over de voldoening die je hebt als je iets (wat de moeite is) afwerkt!

 2. 424878 204784I like the valuable data you offer inside your articles. Ill bookmark your weblog and check once again here often. Im quite certain Ill learn a lot of new stuff proper here! Finest of luck for the next! 157107

Leave a comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.