12 manieren om je leven eenvoudiger te maken…

Een goede manier om stress te verminderen en ‏productiviteit te vergroten is door je leven eenvoudiger te maken door het consequent verminderen en elimineren van overtollige zaken. Hoewel het gemakkelijker gezegd dan gedaan is , volgen hier 12 tips om alvast mee te starten…

Takmeomeo / Pixabay

Tip #1 – Bekijk je leven vanuit een ander standpunt

Het is heel gemakkelijk om je te laten meeslepen door de dagelijkse rompslomp waardoor alles nogal uit de hand kan lopen. Hetgeen dikwijls zo belangrijk lijkt (zoals die laatste email nog versturen, nog vlug wat dingen in je huis rangschikken of zorgen dat alles blinkt voor je het huis verlaat) is meestal niet echt belangrijk. Als je onder druk staat en alles wordt teveel, dan is het tijd om even stil te staan bij een simpele vraag : “ Is dit morgen, volgende week, volgende maand of zelfs volgend jaar nog belangrijk ?”

Als het antwoord “nee” is, dan moet je je standpunt over die bepaalde situatie terug herzien.

Tip #2 – Laat een activiteit of een commitment los

Doe eens een stap achteruit en kijk eens nuchter naar alle activiteiten en commitments in je leven. Zoals de meeste mensen, zul je allicht ten minste 1 ding vinden dat negatief is voor je tijd en energie.

Wat een paar maanden geleden nog een goed idee leek, is ondertussen veranderd en is niet langer zo’n goed idee.
Vereenvoudig je leven door deze activiteit los te laten. Bevrijd jezelf ervan en verminder de stress dit het met zich meebrengt.

Herhaal dit proces elke maand en probeer 1 nutteloze activiteit los te laten.

Tip #3 – Gooi weg wat je niet langer nodig hebt.

Dit is gelijk aan de vorige tip, maar in plaats van meer tijd vrij te maken, gaat dit over ruimte vrij maken. We verzamelen allerlei zaken doorheen de tijd, dit is onvermijdelijk. Na een tijdje geraakt onze vrije plaats, die ruimte die we benutten, vol en de verzamelde spullen worden rommel, die – al dan niet bewust – een invloed hebben op ons leven.

Door elke maand 1 of twee dingen weg te gooien, vergroten we onze ruimte weer.
Je zult verbaasd zijn hoe verfrissend het is, om die plaats terug te herwinnen.

Tip #4 – Leer “NEE” te zeggen

Een veel voorkomende val waar we in trappen is dat we dikwijls “Ja” zeggen op elke vraag die ons gesteld wordt. Op de duur bevat onze lijst van verplichtingen een heleboel zaken zoals voorlezen op school, een taartenverkoop organiseren, meehelpen met schooltoneel, enz…

Er zullen altijd wel waardevolle afspraken en belangrijke taken zijn dus is het belangrijk om selectiever om te gaan met de vragen waarmee je akkoord gaat. Hou in gedachten dat je beter een paar dingen goed kan doen, dan veel dingen op een halfslachtige manier.

Tip #5 – Perfectie bestaat niet.

We proberen altijd ons best te doen, maar eens we ons beginnen in te leven en perfectie willen nastreven, dan brengen we enkel ons hoofd op hol. Als je de volgende keer gespannen en bezorgd bent om iets of iemand, druk dan even op de pauze-knop en herinnner jezelf eraan dat niets altijd perfect is.
Maak in plaats daarvan een bewuste keuze over wat “goed genoeg” is in die situatie en beschouw het als een succes als je dat niveau bereikt. Als het “goed genoeg” is, dan kan je gerust verder gaan.

Tip #6 – Laat emotioneel gedrag achterwege bij bepaalde verwachtingen

Hetvolgende gebeurt dikwijls, zeker als het op onze kinderen aankomt. We willen dat ze succes hebben en uitblinken, zeker op gebieden waar we zelf in onze jeugd mee worstelden.

Laat je emoties achterwege bij een bepaalde verwachting (vb een kind dat uitblinkt in sport of op school, een partner die je verrast met kado’s op je verjaardag, ….) en focus in plaats daarvan op een ondersteunende en waarderende manier op de verwachtingen.

Geniet bewust en apprecieer die dingen die je al hebt.

Tip #7 – Neem wat tijd voor jezelf

Iedereen heeft wat tijd voor zichzelf nodig, zeker ouders en druk bezette zakenmensen. Het is echt wel cruciaal dat je op een regelmatige basis tijd voor jezelf neemt. Je kan bijvoorbeeld wat tijd besteden aan lezen, aan een wandeling na het avondeten, of gewoon wat rusten en ontspannen.

Wat je ook kiest, tijd voor jezelf nemen is één van de beste manier om je batterijen weer op te laden en je leven eenvoudiger te maken.

Tip #8 – Zet al die technologische snufjes opzij

Het is bijna onmogelijk om onbereikbaar te zijn of om niet te kunnen communiceren in onze maatschappij. Je GSM, pieper, email, fax, SMS, je internet, enz…zijn allemaal binnen handbereik. Er is ook zoiets als “te verbonden” zijn, dus stel grenzen aan de technologie in je leven.

Zet je GSM ‘s avonds af en beantwoord je email alleen op bepaalde tijdstippen. Gun jezelf even de tijd om niet verbonden te zijn met de rest van de wereld en geniet van de vrijheid die dit geeft.

Tip #9 – Kijk minder TV

De televisie is één van die apparaten die onze tijd en energie wegzuigt, zonder enige moeite. Hoeveel avonden heb je al doorgebracht voor je toestel, terwijl je van het ene kanaal naar het ander zapt, omdat er niets te zien is. Spaar je televisie tijd voor programma’s waar je echt van houdt en zet je toestel af voor de rest van de tijd. Richt je aandacht op belangrijker zaken zoals een goed boek, een dutje, wat tijd met je gezin, een wandeling, …

De meeste mensen kijken TV uit gewoonte en het is een gewoonte die je kan veranderen in een betere.

Tip #10 – Gebruik je vrije tijd

Er zijn mensen die er trots op zijn , dat ze gedurende 2 of drie jaar geen vakantie meer hebben gehad…. maar eigenlijk is dit niet iets om fier op te zijn.
Er valt geen eer en voordeel te behalen als je constant aan het werken bent, zonder ooit pauze te nemen van je dagelijkse routine.

Laat je vakantie niet wachten op “ooit”. Plan je vakantie nu en begin de activiteiten die dit met zich meebrengt te organiseren. Je hebt vakantie verdiend, dus geniet er gewoon van.

Tip #11 – Wees af en toe spontaan

Routine is goed tot op een bepaald punt, maar af en toe moet je deze routine doorbreken en andere dingen doen. Wees spontaan, bepaal wat en hoe je iets doet volgens je eigen wensen, niet volgens die van anderen. Je hebt zelf het roer in handen, wat je zelfvertrouwen een enorme boost geeft.

Tip #12 – Ga eens vroeg slapen

De meeste volwassenen ( en zelfs pubers) krijgen dagelijks niet genoeg slaap. Dit chronisch gebrek aan rust heeft invloed op elk gebied van je leven, op de hoeveelheid energie die je nodig hebt om je dagelijkse bezigheden te doen.

Vereenvoudig je leven door op een vast tijdstip op te staan en daaraan vast te houden. Stel dan het uur dat je gaat slapen in, zodat je elke nacht aan voldoende rust komt. Als je favoriete programma later op TV is, stel dat je recorder in.
Als op tijd naar bed gaan weer een vaste gewoonte wordt, heeft dit een erg grote inpact op je leven.

Heb jij bepaalde dingen die je doet om je leven wat eenvoudiger te maken? Of heeft dit artikel je inspiratie gegeven?
Vertel het hier op de site!

By Ingrid V.

Creatieve 1000-poot en freelance trainer met interesses als GTD, productiviteit, persoonlijke ontwikkeling, management, blogging, technologie,

1 comment

Leave a comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.