12 manieren om opmerkingen te maken in je boek

OpenClips / Pixabay

Zoals ik in mijn vorige artikel met de lijst zelfhulpboeken al zei, zijn boeken een fantastische manier om kennis te verzamelen en nieuwe inzichten op te doen.

Je kan nieuwe technieken leren, nieuwe vaardigheden oppikken, leren van rolmodellen en nieuwe inzichten opdoen…er zijn veel manieren om iets van een boek op te steken.

Er zijn ook verschillende manieeren om boeken te lezen en om de interessante dingen te onthouden. Een van de effectiefste manieren om zoveel mogelijk uit je boek te halen, is om simpelweg woorden en zinnen te markeren.
Hieronder een aantal manieren om dingen in je boek te doen opvallen, om de belangrijke punten snel te zien en om ze sneller te onthouden.
Als je na een hele tijd dat boek weer opneemt, heb je direct een overzicht van de belangrijke zaken. Soms is het dan zelfs al voldoende om enkel de gemarkeerde passages te herlezen.

Hoe het niet moet…

Gebruik geen fluo-stift
Als je op een goede manier wil markeren, dan gebruik je geen fluo-markeerder. Je kan er niet verzorgd mee schrijven en de kleur leest ook niet prettig.
Bruik in plaats daarvan een rode stift met fijne punt.

Markeer geen grote hoeveelheden tekst
Je wil dat de belangrijkste punten eruit springen. We weten wel dat niet alles belangrijk is en toch markeren we dikwijls te grote blokken.
Markeer een kleiner gedeelte.

Markeer niet de alledaagse dingen.
Het gebeurt dikwijls dat we zaken of ideeën regelmatig in verschillende boeken of tijdschriften tegenkomen. Het heeft geen zin deze te markeren. Je leest ze zo dikwijls dat je ze snel kent. Als je dit na een jaar nog eens herleest is het ook niet nuttig en eerder storend.

Markeer niet de vanzelfsprekende zaken.
Markeer niet wat je reeds weet. Zie ook hierboven

Hoe het wel kan…

Gebruik een pen, potlood of nog beter, gekleurde markers met een fijne punt
hiermee kan je in de kantlijn opmerkingen schrijven

Markeren of Post-Its ?
Sommige mensen vinden het niet prettig om in een boek te markeren. Ze vinden een boek te waardevol om te bekladden. (Zoals ik; belangrijke boeken lees ik steeds met een pakje Post-Its in de hand).

Als je iets interessants tegenkomt, neem dan een Post-It papiertje en plak dit op de bladzijde. Je kan er dan zelfs nog wat commentaar opschrijven. Tegenwoordig zijn er Post-Its in alle formaten, zelfs in lange smalle blaadjes die een bladzijde markeren.

Onderstreep de hoofdzin in een passage
Elke paragraaf heeft een hoofdgedachte; de rest zijn bijkomende informatie en voorbeelden. Onderstreep de hoofdgedachte en je vindt later alles gemakkelijk terug.

Gebruik codes
In de kantlijn kan je code plaatsen. Bijvoorbeeld een vraagteken als je het niet begrijpt. Een gloeilampje als je een Aha-moment kent, een ster voor een hoofdpunt, ….

Zet het onderwerp in de kantlijn
Gewoon 1 of 2 woorden

Zet vragen in de kantlijn.
Als je iets niet begrijpt, of nog verder wil onderzoeken, kan je een vraag in de kantlijn noteren. Later kan je hiermee dan verder aan de slag.

Omcirkel nieuwe en onbekende woorden
Nadien kan je zo snel mogelijk opzoeken.

Geef structuur aan de tekst.
Je kan opeenvolgende punten markeren met 1 , 2, 3, of A, B, C… Zo begrijp je sneller de structuur van de logica.

Teken pijlen.
Als je gelijkaardige of juist tegenstrijdige ideeën leest, kan je pijlen tekenen.

Een besluit.
Meestal blijft aan het einde van een hoofdstuk nog wat witruimte over. Hier kan je een korte samenvatting maken of belangrijke punten noteren.

Extra’s

Met Post-It klevers kan je heel gemakkelijk bepaalde plaatsen in je boek markeren. Je plakt ze op de bladzijde en laat een klein flapje uitsteken. Als je het boek sluit, zie je direct waar je deze bladwijzer geplaatst hebt. Je kan dan nog iets klein op het uitstekend gedeeltje schrijven of je kan met verschillende kleuren werken.

Tot besluit

Het achterliggende idee van al die markeerpunten en bladwijzers is om meer actief bezig te zijn met de tekst die je leest. Als je dit intensief toepast, lijkt het alsof je in gesprek bent met de auteur.
Ook als je het boek na een aantal jaar weer vastneemt, ben je direct op de hoogte waarover het juist gaat en welke ideeën in dat bepaalde boek belangrijk zijn.

Een boek is een echte schat.
Ik doe het niet met alle boeken, maar de boeken waarin ik aan de slag ben gegaan met papiertjes zijn me net iets meer dierbaar dan de lege boeken. Je hebt er dan ook een stukje van jezelf in gelegd. Het is prettiger om zo’n boek nadien terug te lezen.

 

Hoe ga jij met je boeken om ?
Je mag dit altijd met ons delen via deze site.

By Ingrid V.

Creatieve 1000-poot en freelance trainer met interesses als GTD, productiviteit, persoonlijke ontwikkeling, management, blogging, technologie,

4 comments

 1. Bedankt voor de tips.
  Zelf maak ik per hoofdstuk dat ik heb gelezen een mindmapje. Ik lees ook niet alle hoofdstukken uit een boek. Ik selecteer, en kijk daarvoor in de inhoudstafel. Ik lees dan vooral de hoofdstukken die op dat moment in mijn leven / werk bruikbaar zijn.
  Die mindmapjes komen allemaal samen in een map terecht. Zo kan ik snel terugvinden wat ik nodig heb, en vind ik het ook terug waar ik iets gelezen heb.

 2. De eerste keer lees ik een boek altijd in z’n geheel. Als ik het boek nadien nog eens vastpak kan het zijn,dat ik ook alleen maar bepaalde hoofdstukken herlees. Met die mindmapjes zal je je erg snel kunnen focussen op de hoofdlijnen.

  Dit vind ik een erg goede tip Catherine! Ik ga hem zeker ook toepassen.
  Bedankt.

 3. School en opvoeding verboden aantekeningen maken in boeken maar ben gelukkig van deze overtuiging af
  Heerlijk van boeken te herlezen die vol lijntjes en kanttekeningen staan.
  Ook heb ik een voorkeur voor 2e handsboeken waar al ijverig in is gewerkt: altijd leuk om te zien wat iemand anders heeft aangeduid
  Op amazon kun je ook 2e handsversies van vele boeken kopen : je kunt dan kiezn uit boeken in goede staat, als nieuw…of reeds beklad (meestal te kopen voor een fractie van de prijs, voor mij echter hebben deze meer waarde)

Leave a comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.